Srpska zajednica u Danskoj dobila saborni hram

FOTO: Dijaspora.gov.rs
269

KOPENHAGEN – Srpska zajednica u Kraljevini Danskoj je prošle godine dobila svoju drugu parohiju – parohiju Svetog velikomučenika Dimitrija, a odnedavno i svoj drugi molitveni hram u gradu Silkeborgu.

Novokupljeni hram najmlađe parohije u Britansko-skandinavskoj eparhiji u nedelju je osveštao vladika britansko-skandinavski Dositej, uz sasluženje protojereja Aleksandra Samardžića, ovdašnjeg paroha i protosinđela Metodija Lazića.

Hram je u velikoj meri već renoviran, a preosvećeni vladika Dositej je odmah nakon kupovine crkve poklonio ikonostas koji je prethodno korišćen u Vekšeu i Helsingborgu, zatim časnu trpezu iz manastira Olofstrema, kao i žrtvenik iz Londona.

Ovaj važan dan, koji će ući u istoriju srpske zajednice u Danskoj, okupio je na liturgiji i proslavi veliki broj vernika iz cele zemlje, tako da su i crkva i svečana sala bili pretesni da prime sve vernike. Na primer, vernici iz parohije Svetog velikomučenika Georgija iz Kopenhagena doputovali su sa susednog ostrva organizovano, autobusom.

Nakon liturgije vladika Dositej se obratio mnogobrojnim vernicima, pristupilo se sečenju slavskog kolača i podeljena je nafora.

Drugi deo proslave ovog značajnog dana nastavljen je u svečanoj sali gde je priređen ručak. Pre ručka, prisutnima se obratio otac Aleksandar i zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli u kupovini i renoviranju ove srpske bogomolje, kao i Željko Savić, predsednik crkvenog odbora.

U svečanom delu nastupio je Srpski folklorni ansambl Opanak iz Kopenhagena, izvodeći splet igara iz Srbije. Program je nastavljen recitacijama i pesmama o Svetome Savi. Mališani iz parohije dobili su aplauz.

Na kraju, najzaslužnijima i onima koji su se najviše trudili, episkop Dositej je dodelio zahvalnice.

Ovaj važan dan za SPC svojim prisustvom uveličao je i predstavnik srpske ambasade u Kopenhagenu Dimitrije Zelenbaba, šef konzularnog odeljenja.

Izvor DIJASPORA.GOV.RS/RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More