Ima samo 23 godine i sprema doktorat u Lozani, evo kada planira da se vrati u Srbiju

Nisam očekivao da će mi toliko nedostajati sve...Beograd, prijatelji, gužva, kaže Vojislav Gligorovski

Foto:Facebook/Vojislav Gligorovski
218

Vojislav Gligorovski ima tek 23 godine i dve diplome – Biološkog i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

U indeksima oba fakulteta sve desetke. On je trenutno na doktorskim studijama u Lozani. Iako je posle osnovnih studija sledeća stepenica master, preskočio je dve pošto je fakultet u Švajcarskoj procenio da može odmah na doktorat.

Iz Lozane, Vojislav ističe da dugoročno planira da se vrati u Srbiju. Misli da to neće biti odmah posle odbrane doktorata jer, kako kaže, smatra da još neće biti dovoljno spreman za nastavak naučnog rada kojim planira da se bavi. Dodaje i da je oduvek imao “odrešene ruke” od porodice čime da se bavi u životu.

Foto:Facebook/Vojislav Gligorovski

Na listi fakulteta, tokom osnovnog i srednjeg obrazovanja, bili su – istorija, geografija, režija…

Ipak, u odluci da upiše dva fakulteta, koja su naizgled nespojiva, presudila je ljubav prema biologiji i matematici. Iako je biologija bila prvi izbor, nije želeo da zapostavi matematiku, tim pre što je maturant Matematičke gimnazije.

“Veoma je bitno studirati ono što volite, a ne šta je želja roditelja, ili nekog drugog” – poručuje Gligorovski i dodaje da nije bilo lako, ali nije bilo ni velikih odricanja.

Na biologiji su predmeti veoma obimni, a knjige imaju po hiljadu i više strana. U gradivu ima i lekcija koje su totalno bespotrebne studentima, kaže.

“Mene interesuju genetika i molekularna biologijam, ali sam morao da učim i stotine vrsta biljaka i životinja. Na elektrotehnici me je gotovo sve interesovalo” – objašnjava Vojislav.

Foto:Facebook/Vojislav Gligorovski

Diplomski rad na elektrotehnici i poslednji ispit na biologiji, odbranio je i položio dan za danom. Uporedo je pripremao i polagao ispite sa oba fakulteta. Naravno, pod uslovom da su vremenski bili usklađeni. Mesec dana pred ispitni rok nije izašao iz kuće, sedeo je i učio. Odlazio je na predavanja za koja je procenio da će mu koristiti, dok su vežbe bile obavezne.

“Trenutno sam na doktorskim studijama “Kvantitativna i računarska biologija”, koje spajaju elektrotehniku, matematiku i biologiju. Traju četiri godine i organizovane su kao rad na projektu. Od druge godine bi trebalo da počnem da radim kao asistent. U Švajcarskoj je ogroman novac ulaže u nauku, tako da je teško uporediti uslove za rad u laboratoriji i ovde u Srbiji” – ističe Vojislav.

Osnovne studije kod nas su odlične, a za dalje usavršavanje bolji su uslovi u inostranstvu.

Iako u Lozani ima naših studenata, Vojislav kaže da mu nedostaju porodica, prijatelji, Beograd.

“Nisam očekivao da će mi toliko nedostajati sve. Lozana je mali grad, okružen planinama. Iako je sve to lepo, sređeno, navikao sam na Beograd, prijatelje, gužvu” – kaže on.

Izvor Srbija danas
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More