Jedinstven park srpskih svetinja u minijaturi

Foto: PrntScreen/Youtube
637

DESPOTOVAC – Manastirima Rača i Velika Remeta obogaćen je ove godine “Park maketa” Milenka Ilića iz Despotovca. Ovaj jedinstven park, na placu od 30 ari, koji se nalazi na regionalnom putu od Despotovca ka Resavskoj pećini, čini 38 maketa manastira i tridesetak maketa kućica moravskog stila.

Makete su umanjene 17 puta u odnosu na originalne građevine. Kako bi bile otporne na sve vremenske prilike, kombinovao je prirodne i veštačke materijale.

Foto: PrntScreen/Youtube

Park su posetili ljudi sa svih kontinenata, nalazi se u nekoliko stranih turističkih vodiča, a đačke ekskurzije rezervisane su za naredna tri meseca. Od 1. aprila park radi svakodnevno od 10 do 19 časova i tokom uskršnjih i prvomajskih praznika.

“Bez obzira na vreme u kakvom živimo, broj posetilaca iz godine u godinu je sve veći. Moram da priznam da je u početku bilo teško da sam realizujem nešto tako zahtevno, ali, Bogu hvala, opstajem. Drago mi je da dolaze sve generacije, od dece predškolskog uzrasta, do penzionera, a “Park maketa” posećuje i mnogo stranaca. Među gostima bilo je i dosta ambasadora i drugih poznatih ljudi” – kaže, za “Novosti”, Milenko Ilić.

Foto: PrntScreen/Youtube

Iliću je veoma drago kada su mladi zainteresovani za srpske svetinje, a, pričajući o njima, on pokušava da mladima ojača ljubav prema pravoslavlju i da ih uveri da je duhovnost jedina svetlost koja može da im pokaže pravi put. Neretko se dešava da neko zaplače dok on govori o veri i ktitorima manastira, što ga veoma gane i daje snagu da govori još nadahnutije.

Foto: PrntScreen/Youtube

On je pomalo razočaran što stranci pažljivije slušaju njegovo izlaganje, a bio je veoma iznenađen kada su mu iz jedne evropske zemlje, zatražili da im napravi makete srpskih manastira.

“Kada smo razgovarali, bio sam pomalo skeptičan, ali kada su doneli ugovor o izradi 17 maketa srpskih crkava i manastira, stvarno me je ganulo da se stranci više od Srba interesuju za naše svetinje. Drago mi je što ću na taj način moći da prezentujem naše duhovno nasleđe. Kada budem završio makete, uradiću postavku, koja će funkcionisati na isti način kao moja” – veli Ilić, i dodaje da su prvih pet maketa koje su naručili manastiri Gračanica, Bogorodica Ljeviška, Pećka patrijaršija, Visoki Dečani i Sopoćani.

Izvor V. Novosti
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More