Crna Gora će oduzimati privatnu imovinu po hitnom postupku

Foto: Youtube/Printscreen/Skupština Crne Gore
349

PODGORICA – Država po hitnom postupku može oduzeti privatnu imovinu, usvojeno je danas u crnogorskoj Skupštini.

Izmenama Zakona o eksproprijaciji predviđeno je još da država može ući na privatan posed uz isplatu naknade za koju Vladina komisija odredi da je pravična.

Iako je stranci dozvoljena žalba, ona ne odlaže izvršenje rešenja.

Predložene izmene Zakona Skupštini su predložili poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) Predrag Sekulić, Marta Šćepanović, Željko Aprcović, Nikola Rakočević i Jovanka Laličić.

Šćepanović je ranije u parlamentu rekla da su razlozi donošenja izmena nedostaci koji su uočeni u dosadašnjoj primeni Zakona o eksproprijaciji, a koji se prevashodno odnose na neopravdano dugo trajanje postupka.

Zakonom nije predviđeno da se nekretnina može oduzeti zbog izgradnje hotela i vila, odnosno investicija većih od dva miliona eura, kako je to bilo previđeno izmenama iz 2015. koje nisu dobile podršku.

Kako je Šćepanović rekla, visina pravične naknade ne može biti manja od tržišne vrednosti nepokretnosti.

Građani će se moći žaliti tek nakon pravosnažnosti rešenja i to samo na visinu nadoknade, ali ne i na odluku o eksproprijaciji.

Opozicija je oštro kritikovala ova rešenja navodeći da će država oduzmati zemlju kako bi se omogućilo investitorima da grade hidroelektrane, ali i infrastrukturu za velike projekte na obali od Buljarice do Valdanosa.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More