U jagodinski muzej voštanih figura stižu još dva predsednika (FOTO)

Foto/Tanjug/Dušan Aničić
114

Muzej voštanih figura u Jagodini, jedini u Srbiji, za dva dana, biće bogatiji za voštane figure egipatskih državnika Gamala Abdela Nasera (1918-1970.) i Abdela Fataha al Sisi, koji je predsednik Egipta od 2014. godine.

Svečano postavljanje figura, bivšeg i sadašnjeg predsednika Egipta, obaviće se u četvrtak, rečeno je Tanjugu iz Kabineta predsednika Skupštine grada Jagodine Dragana Markovića – Palme.

Da se urade figure Nasera i Sisija, za Muzej voštanih figura u Jagodini, dogovoreno je u februaru, prilikom poste Jagodini i Beogradu guvernera guvernata Crveno more, generala Ahmeda Abdalaha i Markovića.

Foto/Tanjug/Dušan Aničić

“Predlog da se urade ove figure dao je general Abdalaha a ja sam prihvatio, i sada ćemo uz figure predsednika Ruske Federecije Vladimira Putina imati još dva stranca, ali to nisu obični stranci”, rekao je tom prilikom Marković.

Naser je bio veliki prijatelj Jugoslavije a Sisi nastavio njegovu politiku, on je veliki prijatelj Srbije, objasnio je Marković.

Naser, predsednik Egipta i jedan od vođa arapskog sveta, je uz Josipa Broza Tita i Džavaharlala Nehrua (Indija) tvorac Pokreta nesvrstanih. Oni su zajedno na Brionima 1956. godine potisali “Brionsku izjavu” kojom je službeno nastao Pokret nesvrstanih.

Muzej voštanih figura u Jagodini je otvoren 2008. godine, a u stalnoj postavci ima 29 voštanih figura. Od državnika, ovde se nalaze figure predsednika SFRJ Josiopa Broza Tita, predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, Petra Petrovića Njegoša, cara Lazara, Petra Prvog Karađorđevića, cara Dušana, Slobodana Miloševića, Zorana Ðinđića, Vojislava Koštunice…

Foto/Printscreen/You Tube
Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More