Porodice hiljadu stradalih Srba u Hrvatskoj čeka na identifikaciju

FOTO: Printscreen/Youtube/RTS
587

BEOGRAD – Dvadesetak indentifikacija posmrtnih ostatka Srba stradalih u Hrvatskoj, tokom sukoba 1990-ih, biće obavljeno do kraja godine, u prisustvu njihovih porodica, kaže specijalni izaslanik predsednika Srbije za pitanja nestalih Veran Matić.

Beogradski list „Večernje novosti“ navodi da je identifikacija žrtava usporena na najviše 50 posmrtnih ostataka godišnje, dok se u hrvatskom Zavodu za sudsku medicinu nalazi više od 900 tela Srba stradalih u ratu devedesetih godina prošlog veka.

Matić je rekao da će porodice dvadesetak srpskih žrtava, koje će biti identifikovane do kraja godine, prisustvovati identifikaciji i, posle DNK potvrde podudaranja podataka, moći će da preuzmu tela svojih najdražih.

Uz to, još dvadesetak tela ekskuhumiranih u poslednjih mesec dana iz 76 poznatih grobnih mesta, dopremljeno je na identifikaciju.

U Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu već godinama na prepoznavanje čeka 937 posmrtnih ostataka, što je, između ostalog, bio razlog Matićeve nedavne posete Hrvatskoj.

Sastao se sa kolegom Ivicom Vrkićem, specijalnim izaslanikom za pitanja nestalih hrvatske predsednice, kao i sa Kolindom Grabar Kitarović, koju su obavestili o problemima.

„Nismo imali konkretne rezultate u smislu da je otkrivena neka lokacija, ali meni je bilo važno da prikupim informacije i pokušam da razumem probleme zbog kojih do sada nisu otkrivene sudbine većeg broja nestalih“, objašnjava Matić.

Kaže i da je u Hrvatskoj imao niz sastanaka sa vodećim ljudima nadležnih službi, te da ima vrlo pristojnu saradnju sa Komisijom za nestale, ali da njegov kolega Vrkić nema saradnju sa Upravom za zatočene i nestale, jer pomoćnik ministra ratnih veterana Stjepan Sučić ne priznaje instituciju specijalnih izaslanika.

„Potrebna je saradnja obeju strana“, ukazuje Matić i navodi da je u toku rad na petom izdanju knjige nestalih na prostoru Hrvatske, uz saglasnost obeju strana, te da je potrebno u jednoj bazi prikupiti sve što o nestalima imaju naše službe, Hrvatska, Hag.

Za godinu dana bi, objašnjava, bili prikupljani podaci, a zatim bi zajednički timovi profesionalaca u naredne tri godine radili istrage.

Matić je u Zagrebu posetio i Zavod za sudsku medicinu, gde je identifikacija poslednjih godina usporena na pedesetak žrtava godišnje, bar kad su u pitanju Srbi, ali je dobio uveravanja da se iz budžeta Hrvatske redovno finansira rad na prepoznavanju.

Problem, zapravo, leži u velikom obimu posla, a osim toga, nisu svi slučajevi prijavljeni po modelu Međunarodniog komiteta Crvenog krsta, sa davanjem uzoraka za DNK analizu, te će zato morati da se napravi velika kampanja za prijavljivanje što većeg broja nestalih, sa svim podacima i uzorcima DNK, navode „Novosti“.

„Važno je da se sa srpske strane lociraju sva mesta na kojima bi mogla biti tela ubijenih. Svako davanje podataka mora biti društveno podržano konsenzusom, moraju se povećati kapaciteti onih koji se ovim bave i utvrditi činjenice o Vukovaru i „Oluji“, koji nose naveći broj nestalih“, kaže Matić.

Za to je potreban zajednički plan rada obeju strana, zaključuje on i poziva sve koji imaju bilo kakve podatke o mestima ukopa da mu pišu na veran.matic@b92.net.

Izvor Infobrif/Večernje novosti
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More