Hrvatska nudi u zakup srpska odmarališta na Jadranu

FOTO: Printscreen/Youtube/RTS
411

ZAGREB – Hrvatsko Ministarstvo državne imovine objavilo je oglas kojim se nudi u zakup srpska imovina, pre svega 15 odmarališta koja su srpska preduzeća imala na Jadranu.

Iako sporovi nisu završeni, iako srpska preduzeća traže povrat imovine, sada će svi morati da sačekaju tri decenije kako bi ponovo vlasnici mogli doći do onoga što im je devedesetih oduzeto.

Pre svega se nude radnička odmarališta, i to u Gradcu kraj Makarske, na Rabu, u Biogradu na Moru i Slanom, gde su nekadašnja letovališta bosansko-hercegovačkih poduzeća svih ovih godina prepuštena zubu vremena, propadaju i postaju opasna za meštane i turiste.

Ministar državne imovine Goran Marić poručuje da Hrvatska radi dobru stvar.

Ugovori o zakupu s najpovoljnijim ponuđačima sklopiće se na 30 godina, objekti se moraju u roku od tri godine privesti turističko-ugostiteljskoj nameni, a u tom razdoblju će se plaćati samo pola od iznosa godišnje zakupnine, a nakon toga puni iznos.

Nezadovoljni su i bivši vlasnici iz BiH, koji su odmah reagovali, a očekuje se i da oni iz Srbije povuku konkretne poteze kako bi se onemogućio krajnje kontroverzni potez jednog hrvatskog ministarstva.

Planira se da godišnji najam za iznajmljivanje tuđe imovine bude oko 120.000 evra, a kuća u Gradcu od 368 kvadrata ima početnu cenu najma od svega 1.000 evra godišnje. Među nekretninama koje će biti u najmu su i neke koje susedna BiH prodaje, a listom su u veoma lošem stanju.

Srpska preduzeća i gradovi imali su odmarališta za radnike i u Slanom, Rabu, Biogradu na Moru i Igranima. Najskuplja zakupnina tako je određena za bivše odmaralište Partizan u centru Biograda, koje se prostire na 9.314 kvadratnih metara, a godišnja početna zakupnina je oko 25.000 evra.

U zakup će biti izdato i bivše dečje odmaralište beogradske opštine Vračar u Slanom, Pionir Sombor u Rabu, kao i za Hotel Novi Sad u Igranima.

Iako nije detaljno objavljen spisak bivših, ali ni sadašnjih vlasnika koji ne mogu da dođu do svoje imovine, navodno je reč o odmaralištima “Robnih kuća Beograd”, “Saobraćajca”, “Partizana”, “Pionira”, “Đure Salaja”. Deo su firme iz Srbije, deo iz BiH.

U Hrvatskoj su bili krajnje nezadovoljni kada su neki vlasnici pokušavali te zgrade i odmarališta da prodaju, bez odobrenja Hrvatske.

Izvor B92, Vijesti

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More