Ambasadorka Rumunije: Ostajemo snažno uz Srbiju

Foto/Printscreen/You Tube
374

BEOGRAD – Ambasadorka Rumunije u Beogradu Oana Kristina Popa izrazila je uverenje da će Srbija iskoristiti priliku da ubrza pregovore o pristupanju tokom predsedavanja Rumunije EU.

“Čvrsto verujem da je činjenica da je EU u 2018. godini potvrdila evropsku perspektivu regiona zapadnog Balkana stvorila jedinstvenu priliku koju će, verujem, Srbija iskoristiti da ubrza pregovore o pristupanju u toku (sadašneg) mandata rumunskog presedavanja Savetu EU”, rekla je Popa za “Večernje novosti”.

Kada je reč o rešavanju pitanja Kosova, ambasadorka kaže da Rumunija ostaje posvećena jačanju stabilnosti i prosperiteta u celom regionu kroz instrumente i politike koje je EU stavila na raspolaganje, a u tom kontekstu naravno da želi da bude svedok uspešnih rešenja koja potvrđuju ostvarenje ovih ciljeva.

“Glavni akteri po tom pitanju ostaju Beograd i Priština, i oni će biti činioci koji će odlučivati kada i kako će se ovaj proces normalizacije odnosa razvijati”, istakla je Popa.

Ona je ocenila da su se odnosi Srbije i Rumunije uvek odvjiali u dobrosusedskim uslovima u duhu poverenja i prijateljstva, u okviru prekogranične saradnje, zajedničkih bilateralnih, regionalnih ciljeva i u odnosima sa EU.

Rumunija i Srbija obeležavaju 140 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa, a ambasadorka Popa ocenjuje da postoji visok potencijal i za ekonomsku saradnju.

“Rumunske kompanije su prisutne na srpskim tržištima. Ukupna trgovinska razmena u 2018. godini dostigla je milijaradu i po evra, a održavanje trenda rasta trgovine i investicija ukazuje na to da za njihov potencijal nije iscrpljen”, zaključila je ambasadroka Rumunije.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More