DS: Srbija jedina zemlja u Evropi u kojoj vlast zabranjuje karikature

Foto: Facebook/Novi Optimizam
407

BEOGRAD – Demokratska stranka saopštila je da najoštrije osuđuje uklanjanje karikatura Predraga Koraksića Koraksa i Dušana Petričića iz prostorija biblioteke u Lazarevcu i nasilno prekidanje izložbe prominetnih autora.

„Svedoci smo još jednog brutalnog nasrtaja vlasti na slobodu mišljenja i izražavanja, degradaciju umetničkog stvaralaštva i upliva politike u sferu kulture. Ovaj akt dokazuje da država svoje instrumente i mehanizme upreže u kontrolu i blokiranje protoka informacija i nastoji da se apolutna moć jednog čoveka prihvati kao jedina realnost kojoj se svi moraju potčinjavati“, navodi se u saopštenju DS.

Dodaju da je umetnicima i stvaraocima imanetno nepristajanje na diktate i ucene kao i da naši najbolji karikaturisti nikada nisu imali pasivnu ulogu, već kritički stav izražavali sredstvima i na način koji je legitiman i priznat.

„Bespoštedni u kritici nedoslednosti, farisejstva i hipokrizije bili su i sada i ranije. Od zrelosti društva, javnosti i vlasti je način prihvatanja predstavljenog“, ističe se u saopštenju.

Kako je saopštila Demokratska stranka, Aleksandar Vučić je verovatno jedini koji u državi Srbiji vidi Festival demokratije, mi, čim se odmaknemo od medija pod njegovom paskom vidimo zabrane, ucene i sveopštu bedu.

„Kako klanjanje i klimanje glavom ne pripadaju umetničkim načinima izražavanja, zabranjuju se oni koji to jesu. Ukoliko je ogorčenost na način dočaravanja vremena u kome živimo tako velika zašto nije artikulisana i jasno predočena od samog vrhovnog cenzora, već se iznova upotrebljava mehanizam banalizacije razloga i zaklanja suština“, navodi DS.

Kako dodaju iz DS-a, karikatura nije karikiranje, ono kako rade i govore predstavnici vlasti jeste.

„Karikaturisti nisu vojnici stranke i ideologije, oni istinama daju duhovitost. Naprednjaci koji zabranjuju i sputavaju umetničke oblike izražavanja, uklanjaju karikature i osporavaju karikaturiste ustremiće se žestinom i silinom već sutra i na sve ljude koji misle svojom glavom, zato je važno da Ministarstvo kulture možda i prvi put u svom mandatu izbori se za autonomiju i sačuva kulturu kojoj Koraks i Petričić pripadaju“, zaključuje se u saopštenju.

Podsetimo, pokret Novi optimizam saopštio je u ponedeljak, 12. oktobra, da su lokalne vlasti u Lazarevcu naredile uklanjanje karikatura Dušana Petričića i Predraga Koraksića Koraksa iz prostorije biblioteke „Dimitrije Tucović“ samo 24 sata od otvaranja iste.

Sa druge strane, direktorka biblioteke Jasmina Ivanković je izjavila da je odluku o uklanjanju karikatura donela sama.

Kako je rekla, nikakvih političkih pritisaka nije bilo, ta da je odluka o skidanju izložbe karikatura Dušana Petričića i Predraga Koraksića Koraksa iz te ustanove isključivo njena.

Izvor Infobrif/Danas
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More