Istraživanje: Fejsbuk prvi put zabeležio pad u Srbiji, Instagram u porastu

FOTO: Pixabay
116

BEOGRAD – Upotreba Instagrama u Srbiji i dalje raste, a primetan je i rast platformi za dopisivanje Vibera, Votsapa i Fejsbuk mesindžera, ali i pojava nekih novih. Ove godine zabeleženo je i jačanje poverenja u influensere, ali i prvi put pad Fejsbuka u Srbiji od četiri odsto.

Ovo je pokazalo „Social Serbia 2019 istraživanje“, koje je treću godinu zaredom sprovela agencija Pioniri u saradnji sa agencijom Smart Plus Research sa ciljem uvida u broj korisnika društvenih mreža u Srbiji, navike korišćenja i njihove stavove prema oglašavanju na njima.

Istraživanje je sprovedeno tokom marta ove godine na reprezentativnom uzorku od 1.000 članova onlajn populacije u Srbiji starosti od 13 do 64 godine.

FOTO: Printscreen

Istraživanje je i prvi put zabeležilo korisnike društvene mreže Tik Tok, pretežno interesantne mlađoj ciljnoj grupi, njih tri odsto, i rast broja korisnika Snapchata od skoro 29 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Prema rezultatima ovog istraživanja, nalog na Fejsbuku u Srbiji ima 89 odsto korisnika interneta, za razliku od prethodne godine kada je taj procenat iznosio 93 odsto. Instagram je na drugom mestu sa 73 odsto, slede Tviter sa 30 odsto i Linkedin sa 28 odsto, dok Snapchat koristi 18 odsto.

Građani u Srbiji za dopisivanje, pokazuje istraživanje, koriste i dalje najviše SMS poruke – u 93 odsto slučajeva, a odmah posle je tu Viber sa 92 odsto. Fejsbuk mesindžer za četovanje koristi 76 odsto ispitanika, Instagram 60 odsto, a Votsap 45 odsto. Skajp koristi 31 odsto internet korisnika u Srbiji, a Telegram svega tri odsto.

Kada su u pitanju razlozi korišćenja društvenih mreža, istraživanje šalje vrlo jasnu i jaku poruku svim brendovima. Najveći broj ispitanika na Fejsbuku zanimaju “objave njihovih prijatelja”, dok samo devet odsto njih “objave brendova i kompanija koje prate”.

Prema rečima Ivana Živkovića, menadžera i kreativnog direktora agencije Pioniri, “korisnici su nam vrlo direktno preneli poruku: Dragi brendovi, nismo tu zbog vas. Brendovi koji to shvate pre ostalih, imaju veće šanse da kreiraju onlajn prisustvo koje će biti relevantno za njihovu publiku na društvenim mrežama.”

FOTO: Printscreen

Ove godine posebna pažnja u istraživanju posvećena je Instagramu, kao rastućoj društvenoj mreži. Pored očekivanog novog rasta, u odnosu na prošlu godinu, ispitivan je i način konzumacije sadržaja na ovoj mreži.

Statistika donosi da 58 odsto ispitanika gleda obične postove, dok 41 odsto storije. Takođe, prvi put je zabeležena upotreba Instagrama kao platforme za dopisivanje i razmenu poruka i to na visokom nivou.

Nakon prošlogodišnjih rezultata koji su doneli manji pad poverenja u influensere, novi rezultati Istraživanja iz 2019. godine, pokazuju da se neznatno vraća i poverenje u “uticajne ljude koje ne poznajemo lično”.

Izvor Danas
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More