Hapšenje u PIO fondu: Lekari veštaci osumnjičeni da su primali mito

Foto: MUP, ilustracija
341

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa pripadnicima Bezbednosno-informativne agencije (BIA), a po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su V.K. (1958), lekara specijalistu-veštaka u prvostepenom postupku Republičkog fonda PIO, zbog sumnje da je počinio krivično delo primanje mita, zatim Z.J. (1953), lekara veštaka-koordinatora u penziji,
zbog sumnje da je takođe počinio krivično delo primanje mita i trgovina uticajem i D.S. (1975), saradnika za poslove veštačenja, koji se sumnjiči za krivična dela primanje mita u pomaganju i trgovinu uticajem.

Sumnja se da je V.K., preko D.S. i jednog šezdesetosmogodišnjeg muškarca, zahtevao i primio 500 evra od jedne četrdesetosmogodišnje žene, kao i 200 evra od pedesetšestogodišnjeg muškarca, a koje je potom podelio sa D.S., kako bi doneo
pozitivni nalaz, mišljenje i ocenu u vezi sa zahtevom za pomoć i negu drugog lica.

Takođe, sumnja se da je Z.J. početkom 2015. godine zahtevao i primio 400 evra od pedesetsedmogodišnjeg muškarca, kako bi prilikom veštačenja u njegovom predmetu doneo pozitivni nalaz, mišljenje i ocenu u vezi sa zahtevom za pomoć i negu drugog lica.

Z.J. se sumnjiči i da je krajem decembra 2018. godine od istog muškarca zahtevao i primio 400 evra, od čega je 50 evra predao D.S. kako bi posredovao da se prilikom veštačenja njegovog predmeta donese pozitivni nalaz, mišljenje i ocena u vezi sa zahtevom za ostvarivanje prava na pomoć i negu drugog lica.

Osumnjičenima V.K., Z.J. i D.S. je određeno zadržavanje do 48 časova nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Zbog sumnje da je počinio krivično delo primanje mita u pomaganju krivična prijava će biti podneta protiv šezdesetosmogodišnjeg muškarca, dok će protiv jednog pedesetsedmogodišnjaka biti podneta krivična prijava zbog sumnje da je počinio krivična dela davanje mita i trgovina uticajem.

Krivična prijava biće podneta i protiv četrdesetosmogodišnje žene i pedesetšestogodišnjeg muškarca koji se terete da su izvršili krivično delo davanje mita.

 

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More