Rezultati istraživanja – da li ima cenzure u Srbiji?

Foto: Pixabay, ilustracija
504

BEOGRAD – U Srbiji ne postoji cenzura u medijima, rekao je danas Tomislav Lovreković predstavljajući u Medija centru rezultate istraživanja novoosnovanog Centra za medijski monitoring.

Lovreković je, na osnovu analize, kako je naveo, sadržaja lista „Danas“, nedeljnika „Vreme“ i „NIN“, kao i televizije N1, takođe rekao da je ustanovljeno da postoji veliki prostor za kritiku, pa čak i diskriminatorskog odnosa.

„Priča o cenzuri je samo farsa kojom pokušava da se stvori nestabilna klima u Srbiji“, dodaje Lovreković.

Lovreković je kazao da su tokom istraživanja analizirali tri segmenta – štampane medije, gde su uključeni internet portali, elektronske medije i društvene mreže, sa posebnim osvrtom, kako je istakao, na govor mržnje.

„U periodu istraživanja, dnevni list ‘Danas’, objavio je 311 tekstova koji su posvećeni aktuelnoj vlasti i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, od kojih 61,41 odsto ima izrazito negativnu konotaciju“, kaže Lovreković.

Dodaje da u redakcijskim komentarima, kolumnama i ličnim stavovima objavljenim u tom listu postoji diskriminatorski stav, kao i govor mržnje.

„Naslovnice časopisa Vreme i NIN neretko su skandalozne, sadrže lične uvrede, a posebno je zanimljivo da se napadi povećavaju kada se pokrene pitanje rešavanja sudbine KiM“, kaže Lovreković.

Prema njegovim rečima, kada je u pitanju televizija N1, postoji „izvesna“ objektivnost kada su u pitanju izveštaji, ali je, kaže, 86,32 odsto autorskih priloga izrazito negativne konotacije prema aktuelnoj vlasti, dok je više od 90 odsto gostiju opoziciono „blago ili oštro orijentisano“.

Kada su u pitanju društvene mreže, pravni tim Centra za medijski monitoring došao je do zaključka da se dnevno iznesu u proseku 2,25 kvalifikacije na račun predsednika Vučića ili drugih predstavnika vlasti, koje, kaže Lovreković, ne spadaju u domen povrede ugleda i časti, već u domen krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti i drugih krivičnih dela koji bi morali biti procesuirani.

Istraživanje je rađeno na medijskom sadržaju objavljenom u periodu od 30. avgusta do 30. oktobra.

Na pitanje predstavnika organizacije Birodi, koji se takođe bavi ispitivanjem i analizom medija, koja je metodologija korišćena za istraživanje i na kojem uzorku je obavljeno, Lovreković je najavio da će kompletno istraživanje dostaviti zainteresovanim redakcijama.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More