Da li će i Britancima biti potrebne vize za EU?

Foto: Pixabay
394

Stanovnici Velike Britanije neće morati da imaju vizu kako bi posetili zemlje Evropske unije i kratko boravili u njima, čak iako ne dođe do sporazuma oko Brezgita, saopštila je Evropska komisija.

Komisija je na sastanku u Strazburu izdala preporuku da se Velika Britanija stavi na listu zemalja kojima nije potrebna viza, a ishod zavisi od toga kako će VB uzvratiti, odnosno kako će tretirati turiste iz EU.

Odluka još uvek nije doneta jer se čeka potvrda zemalja članica EU, ali je malo verovatno da će ijedna država biti protiv.

Međutim, kako EU planira da uspostavi sistem u kojem će države koje nisu u EU morati elektronskim putem unapred da pošalju prijavu kako bi im se odoborio put, ovo neće zaobići ni Britance.

Stanovnici VB koji imaju britansku vozačku dozvolu će takođe najverovatnije morati da dobiju zelenu kartu kako bi mogli da voze u zemljama EU.

Prava putnika u EU na informacije, nadoknadu ili kompenzaciju takođe se više neće primenjivati na letove i prevoznike u Velikoj Britaniji, kao i na putovanjima po moru, u autobusu i železnici.

Komisija takođe tvrdi da se evropska kartica zdravstvenog osiguranja neće više davati državljanima Velike Britanije.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More