Švajcarski reditelj će raditi predstavu u Beogradu za 53. Bitef

FOTO: Bitef, promo
431

BEOGRAD – U prostoru rezidencije švajcarskog ambasadora njegove ekselencije Filipa Gea 23. aprila nešto iza podneva velikom pozorišnom stvaraocu Štefanu Kegiju (Rimini protokol) uručene su nagrade koje je sa predstavom “Zaostavština, komadi bez ljudi” osvojio na prošlogodišnjem 52. Bitefu.

– Rimini protokol je dobio taj naziv jer označava način na koji se radi u pozorištu pošto je pozorište kolektivni rad, i ja ovde primajući nagrade predstavljam jednu grupu ljudi – rekao je laureat i dodao:

– Za “Zaostavštinu…” možete reći da je instalacija, ali za mene je ovo jedna izvedba jer izvođači samo trenutno nisu tu, ali suštinski oni su prisutni. Moram priznati da sam impresionaran što smo dobili čak dve nagrade – zaključio je Štefan Kegi.

Uručujući dobitniku gran-pri “Mira Trailović” Ivan Medenica je rekao: “Štefan danas nije u Beogradu samo da bi primio nagrade već i da bi odabrao prostore za svoju predstavu koju će raditi ovde ‘Remote Belgrade’, a koja će biti deo predstojećeg 53. Bitefa.”

Obraćajući se prisutnima, ambasador Filip Ge je napomenuo da je sa velikim zadovoljstvom i pijetetom otvorio vrata rezidencije za ovaj događaj i istakao: “Razlog zašto podržavamo Bitef nije samo zato što je renomiran festival, institucija sa međunarodnom reputacijom već pre svega zbog hrabrog programa koji tretira važna pitanja, poput desnog populizma što je tema kojom se prošli festival bavio.”

Borka Golubović Trebješanin, novinarka “Politike”, uručila je Kegiju tradicionalnu “Politikinu” nagradu za najbolju režiju i delo slikara Predraga Miloševića “Metafizičko popodne”.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More