Nemački poslanik: Ako Srbija i Kosovo ne pokažu volju za napretkom u normalizaciji odnosa, ostaju bez EU perspektive

FOTO:Printscreen/youtube/EU, ilustracija
472

BERLIN – Poslanik nemačkog Bundestaga i izvestilac za zapadni Balkan Peter Bajer od sutrašnjeg samita zemalja zapadnog Balkana u Berlinu očekuje odgovorno i konstruktivno ponašanje i koncentraciju na izvorni sadržaj i okvire dijaloga Srbija-Kosovo.

On je u intervjuu za Dojče vele naveo da gaji oprezni optimizam u pogledu ishoda tog sastanka.

“Ovde se ne radi o nekakvim konkretnim planovima s postavljenim uslovima nego o informativnoj i otvorenoj razmeni oko regionalnih tema. Osim toga se možemo nadati da će Srbija i Kosovo ovaj susret iskoristiti konstruktivno i da bi razgovarali o procesu normalizacije. Jer ako i dalje bude izostao svaki oblik ozbiljne volje za napretkom, EU perspektive za obe zemlje biće stavljene ad akta”, rekao je Bajer.

Na pitanje da li je po njegovom mišljenju uopšte moguće neko ozbiljno približavanje Beograda i Prištine u dogledno vreme, on je odgovorio da je to poželjno i da se tome može samo nadati, a da se to tiče svih zemalja Zapadnog Balkana, i na kraju i cele Evrope.

“Mora se reći da se o predloženoj razmeni teritorija više toliko ne govori. No, ja se ne bih opustio. Jer pomeranje granica po etničkim principima bi moglo prouzrokovati lančanu reakciju. Zbog toga se ovaj predlog, ma s koje god strane dolazio, mora odbaciti i to na način da ne postoji nikakva dilema. U najgorem slučaju, moguće je rasplamsavanje i oružanog sukoba”, smatra Bajer.

Odgovarajući na pitanje kakav je njegov utisak nakon nedavnog boravka u regionu i postoji li uopšte volja za izlazak iz pat situacije, on je rekao da to najbolje mogu da odgovore učesnici procesa.

“Ja bih razgovore u regionu mogao opisati kao konstruktivne. No, ono što je izašlo na videlo jeste činjenica da je trenutno poverenje u Evropsku uniju koja bi se svojim autoritetom mogla uključiti u raspravu smanjeno. To je drugačije kada govorimo o Nemačkoj i mogućim impulsima za sadržajna i održiva rešenja. Kada sagledamo tu činjenicu, onda možemo zaključiti da bi konferencija u ponedeljak u Berlinu mogla znatno doprineti tom procesu”, kazao je Bajer.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More