Kako je CIA predviđala našu sudbinu posle Titove smrti

foto:nedeljnik
288

Dan u kojem je Josip Broz Tito preminuo bio je uobičajen u centrali CIA, može se videti iz objavljenih arhiva. Nije bilo vanrednih sastanaka, specijalnih izveštaja ili bilo kakvih aktivnosti koje bi ukazivale da se u Jugoslaviji tog 4. maja 1980. godine dešavala tektonska promena. Tek 5. maja, vidi se iz dokumenata, na dnevnom sastanku osoblja CIA u Lengliju, prikazan je film od sedam minuta o mogućim Titovim naslednicima.

Razlog što nije bilo uzbune u CIA jeste taj što su čelnici te agencije već znali da je Tito smrtno bolestan godinu dana ranije. Prvi trag o tome može se naći u analizi koja nosi naziv „Perspektive za Jugoslaviju posle Tita“, izrađenoj 15. februara 1975. godine. Već u prvoj rečenici tog dokumenta nagoveštavaju se budući događaji.

„Početak 1980. godine će verovatno biti vreme problema u Jugoslaviji. Povod za to biće smrt predsednika Tita čija je uloga u stvaranju i očuvanju Jugoslavije bila toliko velika da je teško pomisliti da se može bez njega“, navodi se u toj analizi.

Dalje se u dokumentu od šest strana daju previđanja o tome šta će se desiti sa Jugoslavijom. Od raspada zemlje do stabilnih alternativa, kao i posledica za Zapad. U analizi se razmatraju i ekonomske veze, ali i nacionalne podele, kao i pritisak koji bi dolazio od Sovjetskog Saveza kad Tito umre. U poslednjem delu analize se predviđa čak i mogućnost građanskog rata.

„Nijedna vrsta zapadne podrške ne može zaustaviti naslednike da se upuste u samodestruktivnu borbu za sukcesiju ili da spreči jugoslovenske konstitutivne narode da započnu građanski rat, ako su odlučni da učine to. Bez obzira na to, vešto tempirana i orkestrirana zapadna pomoć može da napravi veliku razliku u konsolidaciji potencijalno održivog vođstva posle Tita, čime bi se održao stabilni regionalni, kontinentalni i svetski balans moći“, navodi se na kraju ove analize.

Drugi razlog što je 4. maj 1980. godine u CIA prošao mirno, sudeći po arhivama, nalazi se u dokumentu od 12. februara te godine. U tom dokumentu se navodi da je predsedavajući pravne komisije jugoslovenskog parlamenta Miodrag Zečević održao brifing za strane dopisnike 16. januara, u vreme kada se u Jugoslaviji ništa nije znalo o Titovoj bolesti. Zečević je na tom brifingu govorio o pitanjima koja se tiču Titovih naslednika i tranzicije vlasti.

Izvor Nedeljnik
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More