Mateja iz Kraljeva sa 11 godina osvaja najviše planinske vrhove

foto:rts/printscreen
105

Mateja Knez je najmlađi planinar u Kraljevu. Ima 11 godina, a već se popeo na neke od najzahtevnijih planinskih vrhova u Srbiji.

Mateja je osvojio Midžor, Rtanj i Trem na Suvoj Planini. To što se na poslednja dva popeo zimi, do sada mu je najveći podvig.

Sada se na Stolovima priprema za Hajlu i uspon na 2.403 metra.

„Savkodnevno gledam na televizoru kako se penju na više vrhove kontinenata kao što su Mon Blan i Mont Everest. I nadam se da ću jednom i ja moći da se popnem, al’ moram dosta da treniram da bih se popeo”, kaže Mateja Knez.

Trenira već pet godina u planinarskom klubu “Železničar” iz Kraljeva.

„Kranuo je sa tetkom i sa majkom na prvo planinarenje na Midžor gde smo mi videli da je on deset dana bio pod tim utiskom i do tad do dan danas on to ne prestaje”, navodi Ljudevit Knez, Matejin otac.

U osvajanje vrhova i uživanje u prirodi gotovo uvek ide sa odraslima, iako u klub dolaze i njegovi vršnjaci.

„Zadržavaju se veoma kratko i kad ulaze u pubertet oni se jednostavno nalaze u nekim drugim sportovima, tako da Mateja je jedini trenutno koji se još zadržava ovde”, ističe Zoran Novaković iz Planinarskog kluba „Železničar”.

Pred sebe je ove godine postavio cilj da osvoji Musalu, najviši vrh Balkana.

„Da sa vrha digne svoje male ručice u vis i tako da se slika i to je Mateja zapravo. Jednostvano, to je njegova pobeda i to je on”, poručuje Zoran Novaković.

Iako se sa pametnim telefonom u ruci uklapa u sliku novih generacija, pogled u ekran pokazuje da je drugačiji. Na njemu je samo jedna igrica, i 12 aplikacija koje mu pomažu u penjanju.

Izvor RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More