Rekordne zaplene narkotika na Balkanu, rat između klanova policiji olakšava posao

MUP
109

Rat narko-klanova u Srbiji i Crnoj Gori stvorio je haos na kokainskom tržištu Balkana, ali i Evrope generalno. Da je tako, pokazuje i pojačana aktivnost policije i carine, koja je zaplenila skoro 1,5 tona kokaina u poslednjih mesec dana.

Krv koju nemilice prosipaju zaraćene strane – a samo od početka 2019. godine najmanje tri žrtve stradale su u kokainskom ratu – čini narko-tržište na Balkanu nestabilnim. To je, nema sumnje, uzrokovalo i rekordne zaplene kokaina u Evropi i na Balkanu, vezane direktno za rutu krijumčarenja narkotika vezanu za jugoistok Starog kontinenta.

Prva i najveća zaplena u ovom lancu dogodila se pre tačno mesec dana, u noći između 25. i 26. marta, i to u Rumuniji, kada je policija upecala 1.040 kilograma kokaina koji je ispao sa broda u Crnom moru.

Šverc koji je krenuo po zlu rezultirao je brojnim hapšenjima u Rumuniji, a i srpska policija odigrala je bitnu ulogu kada je pomogla u hapšenju dvojice krijumčara – srpskih državljana uhapšen u blizini graničnog prelaza Đerdap i u okrugu Prahova. Obojica vozača kamiona zaposlenih u srpskom transportnom preduzeću veruje se da su imali ulogu neposrednih izvršioca šverca.

Akcija rumunske policije koja je usledila otkrila je niz karika u lancu, pa su hapšenja nastavljena širom Rumunije. Istovremeno, rumunski tužilac izdao je gotovo komičan apel građanima, u kojima ih je pozvao da prijave pakete koji isplivaju iz Crnog mora, jer se pretpostavlja da je u njima ostatak kokainske pošiljke. To se i dogodilo dvadesetak dana kasnije, kada je bugarska policija najpre pronašla oko 190, a zatim i doatnih 16 kilograma kokaina.

Zaplene su se sa Crnog preselile u Sredozemno more, konkretno – na Maltu. Tamo je carina pronašla 144 kilograma kokaina spakovanih i spremnih za isporuku putem brodova u Bar i Drač, najveće crnogorske i albanske luke.

Od 144 kilograma kokaina, 86 je nađeno na brodu čije je odredište bila barska luka (u kojoj je samo u poslednjih pet godina pronađeno 200 kilograma ovog narkotika), dok je ostatak (58 kilograma) bilo namenjeno Albaniji.

Konačno, prošlog petka u Kotoru pronađeno je između 50 i 60 kilograma kokaina i to na brodu „Jadran“ – plovilu crnogorske vojske koje služi i kao školski brod kotorskog Fakulteta za pomorstvo.

Destinacija kokaina – i oružja koje je takođe trebalo da bude prošvercovano – bila je Turska. Slučajno ili ne, u ovoj zemlji se dugo krio jedan od vođa škaljarskog klana, Kotoranin Jovan Vukotić.

Osim kokaina, i heroin, drugi narkotik iz serije najtežih, takođe je na meti policija na Balkanu poslednjih mesec dana. Srpska policija je, na primer, u Beogradu zaplenila pošiljku od dva kilograma heroina i tom prilikom uhapsila nekoliko krijumčara.

Među njima je bio i Vesko Raičević Meda, jedan od vođa klana „Amerika“, verovatno najstarijeg i najbogatijeg narko-klana na Balkanu. Takođe, nekoliko dana kasnije policija je u tajnoj pregradi jednog vozila koje je stiglo iz Istanbula pronašla osam kilograma heroina. Dvojica Beograđana su uhapšena.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More