Student tuži kompaniju Epl, traži ogromnu odštetu

FOTO: Wikimedia Commons
205

NJUJORK – Student iz Njujorka Usman Bah (18) tuži Epl i traži odštetu od jedne milijarde dolara tvrdeći da ga je softver za prepoznavanje lica te tehnološke kompanije pogrešno identifikovao i povezao sa nizom krađa u Eplovim prodavnicama, ni manje ni više nego u četiri različita slučaja provale.

Bah je u tužbi naveo da je poslednji put uhapšen u novembru prošle godine u svom domu u Njujorku i optužen za krađu u Eplovoj prodavnici, a da je nalog za hapšenje uključivao fotografiju osobe koja uopšte nije ličila na njega, prenosi “Blumberg”.

Nakon pregledanja snimaka nadzornih kamera iz te prodavnice, detektivi njujorške policijske stanice su ipak zaključili da u pritvoru imaju pogrešnu osobu.

Problem bi, kako su rekli, mogao da bude u Eplovom bezbednosnom sistemu koji za slučajeve provala u njihovim radnjama koristi softver za prepoznavanje lica koji je, kako se pretpostavlja, drugu osobu povezao sa imenom Usmana Baha.

Bah je u tužbi naveo da je pre toga zbog Eplovog “face recognition” programa bio hapšen još tri puta, i to u Bostonu, Nju Džersiju i Delaveru, zbog čega je trpeo veliki stres i poteškoće jer je morao da se brani od nekoliko lažnih optužbi.

FOTO: Printscreen/Youtube

Od suda u Bostonu je, na primer, dobio poziv u junu 2018. godine u kojem su ga teretili za provalu u Eplovoj prodavnici u tom gradu na dan kada je sa drugovima iz razreda bio na proslavi maturske večeri na Menhetnu. Tamo je, navodno, ukrao robu vrednu 1.200 dolara

Ostaje da se vidi ishod Bahove tužbe na sudu.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More