Rođendan antičkog Rima u Beogradu na ostacima termi

Foto: printscreen/rts
376

Na Pravnom fakultetu u Beogradu postoji klub ljubitelja Rimskog prava. Grupa studenata je iz ljubavi prema antičkom Rimu, pre šest godina, odlučila da osnuje organizaciju koja istražuje kulturu starog Rima.

Nedavno je obeležen 2772. rođendan grada Rima i to u centru Beograda. Na platou ispred filozofskog fakulteta nalaze se ostaci antičkih termi, pa je rođendan proslavljen upravo na tom mestu.

Sve je organizovalo udruženje ljubitelja antičkog Rima, koje se zove Kolegijum „Espikuer“, a znači Udruženje senata rimskih naroda koje postoji šest godina. Na početku su ga činili studenti Pravnog fakulteta, a danas i mnogi drugi.

„Imali smo kostimirane volontere. Jedan je bio kostimiran u legionara, imali smo rimske građanke i senatora“, rekao je Petar Stojisavljević, predsednik udruženja Kolegijum Espikuer.

Prolaznici su mogli da isprobaju šlem, mač i štit. Popularizacija kulture antičkog Rima pokazala se zanimljivom i zbog kombinacije antičkog Rima i novih tehnologija na neobičan način.

Foto: printscreen/rts

„Imali smo markere preko kojih smo oživljavali likove Konstancija, Galerija, boginje Hekate….najnovije otkriće“, rekao je Petar Stojisavljević.

„Sam antički Singidunum protezao se na celoj teritoriji užeg centra grada Beograda“, istakao je Rade Milić, arheolog Centra za urbani razvoj.

Najznačajnije kulturno nasleđe iz perioda antičkog Rima, ali i podsetnik na kulturu, tehnologiju i urbanizam svakako je beogradska tvrđava.

„Kalemegdan, donji i gornji grad, su predstavljali veliki, najznačajniji i verovatno, jedan od najvećih antičkih vojnih kompleksa na teritoriji Podunavlja. Zato je jako važno da ljudi u Beogradu, pre svega građani, budu upoznati sa ostacima antičkog grada, jer ovaj grad je i u antičko doba bio potpuno infrastrukturno sređen“, rekao je Rade Milić.

Foto: printscreen/rts

Imao je svoj vodovod i kanalizaciju pre dve hiljade godina i zato je značajno da mi i svetu i turistima koji dolaze u grad Beograd i samim Beograđanima pokažemo to antičko nasleđe grada koje je izuzetno. Ceo ovaj prostor pripada zaštićenoj zoni antičkog Singidunuma koje je pod direktnom zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika Grada Beograda, napomenuo je arheolog.

Cela Srbija je jedno veliko arheološko, još uvek nedovoljno istraženo nalazište.

„Što se tiče antičkog perioda najznačajniji su carski gradovi, kao što je današnja Sremska Mitrovica. U Srbiji su rođeni brojni rimski carevi“, rekao je Rade Milić, arheolog Centra za urbani razvoj.

Članovi Kolegijuma „Espikuer“ žele da kroz slične prezentacije približe građanima Srbije značaj antičkog Rima jer bismo, kažu, pored upoznavanja sa njegovom istorijom, nešto od toga mogli da primenimo već danas.

Izvor RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More