Britanska premijerka smenila ministra odbrane, evo i zbog čega

Foto/Tanjug/AP Photo/Francisco Seco, file
425

Britanski ministar odbrane Gavin Vilijamson smenjen je danas zbog odavanja informacija, sa zatvorenog sastanka, o kineskoj telekomunikacionoj kompaniji Huavej, saopšteno je iz kabineta premijerke Tereze Mej.

Za novog ministra odbrane, umesto smenjenog Vilijamsona, postavljena je Peni Mordaunt, koja je prethodno bila ministar za međunarodni razvoj, javio je Rojters.

Odluka premijerke o smeni Vilijamsona „doneta je na osnovu informacija o njegovom ponašanju do kojih je došla istraga o okolnostima neovlašćenog odavanja informacija sa sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost“, navodi se u saopštenju.

Istraga je pokrenuta prošle sedmice nakon što su novine objavile da je Savet, koji se sastaje iza zatvorenih vrata, odlučio da dozvoli kompaniji Huavej da učestvuje u nekim aspektima nove britanske bežične 5G komunikacione mreže, preneo je AP.

Gavin Vilijamson izričito negira da je odgovoran za bilo kakvo odavanje informacija sa tog sastanka.

“Žao mi je što mislite da je za nedavno curenje informacija sa sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost odgovorno moje ministarstvo. Ja nedvosmisleno verujem da to nije bio slučaj”, napisao je Vilijamson u pismu namenjenom Terezi Mej koje je objavio na Tviteru.

Izvor Infobrif, Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More