Vulin: Oni kažu „mi smo umorni od proširenja“. I mi smo umorni od vas!

FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL
233

Srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da ako Evropska unija ne želi Srbiju, ima ko je želi i da postoje i drugi savezi i druge zemlje koje žele da sarađuju s njom.

„Nismo mi osuđeni na Evropu. EU je strateška orijentacija Srbije, ali ne po cenu da molimo. Ako nas ne žele, postoje i drugi savezi i druge nacije koje hoće da sarađuju s nama na ravnopravnoj osnovi. Ne mora to da znači da ćemo da uđemo u nekakav savez, jer ne postoji ništa što je organizovano kao EU, ali moramo da držimo do sebe“, rekao je Vulin za TV Pink.

On je podsetio da se od čelnika EU može čuti da su umorni od proširenja i da je došlo vreme da se jasno kaže da li EU ima interes da Srbija bude član evropske porodice.

„Oni kažu „mi smo umorni od proširenja“. I mi smo umorni od vas! Mi smo umorni od vaše politike da stalno menjate ciljeve, stalno postavljate nove uslove“, naglasio je Vulin.

Govoreći o taksama Prištine na srpsku robu, on je ocenio da su one više pogodile Albance nego Srbe i da takve stvari region čine nestabilnim.

Ocenio je i da je na nedavnom samitu u Berlinu u organizaciji Nemačke i Francuske, predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao da je veliki državnik, jer je tamo bio „masovan, frontalni napad na Srbiju“.

„Predsednik Srbije je bio jedini na tom skupu koji ima samostalnu spoljnu politiku. On je pokazao da je jedini državnik na Balkanu koji ima hrabrosti da vodi samostalnu spoljnu politiku. Ostali, šta im se kaže, oni to rade“, naglasio je Vulin.

Ministar odbrane dodao je i da je njegov lični stav da je razgraničenje najbolje rešenje za kosovsko pitanje.

„Treba da se razgraničimo, da između nas i Šiptara treba da postoji tvrda i čvrsto branjena granica. Vekovima ne možemo da se razdvojimo od njih. Kada god smo bili zajedno s njima, imali smo sukob, nesreće, ratove“, precizirao je Vulin.

Istakao je da je Srbija faktor mira i stabilnosti u region, a da je najveća pretnja miru koncept Velike Albanije, o čemu, međutim, ćute čak i one zemlje koje su direktno ugrožene, poput Crne Gore i Severne Makedonije.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More