Pevali smo je kao primer slovenačke pesme, a Slovenci ne znaju za nju

Pesma Solčence zahaja poslužila je niškom reditelju kao inspiracija za dokumentarni film o njenom poreklu

Foto: printscreen/RTS
862

Pesmu „Solčence zahaja“ starije generacije pamte kao slovenačku narodnu pesmu. Etnomuzikolozi međutim, sve češće dovode u pitanje njeno poreklo. Dokumentarni film o tome snima niški reditelj Stefan Krasić.

Ovu pesmu mnogi su učili u osnovnoj školi, kao slovenačku narodnu pesmu. Etnomuzikolog Ana Hofman, Nišlijka koja radi u Sloveniji, otkriva u filmu da Slovencima ova pesma nije poznata.

Kad se preselila u Ljubljanu, Ana Hofman je shvatila da tu pesmu tamo niko ne zna. U tom trenutku cela priča dobija filmski zaplet.

Ova pesma u udžbenicima za nastavu muzičkog može se naći od 1950. pa čak do 2000. godine.

„Prva stvar koja mi je pala na pamet je šta sada da neka pesma za koju sam ja jako vezan, saznam da nije naša na primer Tamo daleko, i to mi je bilo vrlo interesantno“, navodi reditelj Stefan Krasić, koji će u dokumentarnom filmu istražiti ovaj fenomen.

Dokumentarac se snima u Beogradu, Ljubljani, Nišu i Njujorku, a glavno pitanje je da li je pesma produkt socijalističke ideologije.

„Ko je nju uveo u nastavni plan i program, na koji način, ko je njen autor, a sledeće logično pitanje je zašto i otkud to“, pita se Ana Hofman.

„Koncept stare Jugoslavije je da je sve bilo toliko planski, ne samo privreda već i kultura i neki efekti zajedništva koje se gradilo“, objašnjava istoričar Ljuba Kostić.

Film bi trebalo da bude završen do kraja ove godine, a njegovu izradu pomaže Filmski centar Srbije.

Izvor RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More