Analiza EP: Zaokret Srbije ka autoritarizmu

Foto: pixabay
383

Među zemljama Zapadnog Balkana koje pretenduju na članstvo u EU Srbija je viđena kao vodeći kandidat kada je reč o demokratskim institucijama, ekonomskoj razvijenosti i sveopštoj spremnosti na članstvo, međutim, nalazi se u opsanosti od skretanja ka autoritarizmu, navodi se u izveštaju istraživačkog centra Evropskog parlamenta pripremljenog za poslanike EP.

U izveštaju analitičkog odeljenja EP pod naslovom „Srbija pred rizikom od autoritarizma?“ ocenjuje da u Srbiji izbori nisu u potpunosti slobodni i pošteni, da reforma pravosuđa zaostaje i da je nevladin sektor izložen napadima, kao i da je ugrožena sloboda medija.

Iako je funkcija predsednika na koju je Aleksandar Vučić izabran 2017. godine uglavnom ceremnijalnog karaktera, on ostaje dominantna figura, dodaje se u analizi.

„Zaokret Srbije ka autoritarizmu se nastavlja i on bi mogao da bude glavna prepreka pristupanju (EU), za koje je 2025. godina pominjana kao mogući datum“, piše dalje u izveštaju, u kojem se navodi i da se čini da je cilj da se marginalizuju kritički glasovi dok se moć koncentriše u rukama vlade koju predvodi SNS.

Kada je u pitanju opozicija u Srbiji, u izveštaju se ocenjuje da je ona slaba i podeljena i da nije izvukla korist iz talasa protesta koji su u toku.

Izveštaj analitičkog odeljenja EP je pripremljen kao informativni materijal za poslanike EP koji bi im pomogao u njihovom parlamentarnom radu.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More