Titova imovina predmet najdužeg sudskog procesa u Srbiji

Foto: wikimedia
400

Ni 39 godina od smrti nekadašnjeg predsednika Jugoslavije Josipa Broza, ostavinski postupak i podela njegove imovine nisu okončani, niti se zna gde su sve stvari koje su iza Tita ostale.

Njegov unuk Joška Broz, narodni poslanik, nikada nije dobio potpuni odgovor na pitanje šta se sa nestalim stvarima desilo, a ova ostavina trenutno je najduži sudski proces u zemlji.

Ni danas, na godišnjicu Titove smrti, nije ni korak bliže odgovoru.

„Obavešten sam samo o hapšenju čuvara koji je krao njegove lične stvari iz Muzeja istorije Jugoslavije, pre dve godine. O tome gde su zlato, ordenje i oružje ni danas ne znamo ništa. A ostavinski postupak još traje, bez nade da će se uskoro završiti“,  kaže ogorčeno Joška Broz za „Novosti“.

Brozovi su očekivali da im bude vraćeno, pre svega, maršalovo ordenje, jer u svakom rešenju o dodeli stoji da ostaju porodici posle njegove smrti. Gde je to ordenje – ne zna se, jer porodici nije dato.

Osim odlikovanja nedostaju i brojne umetnine – od 3.500 ostalo je 750.

Nestala je i marka iz filatelističke zbirke za koju su tvrdili da je najskuplja na svetu, pa deo numizmatičke zbirke, 30 satova, koji su ukradeni svojevremeno sa jedne od izložbi.

Najskuplji, „filip patek“, procenjen je na 3,5 miliona švajcarskih franaka.

oški Brozu su pojedinci iz Crne Gore svojevremeno nudili da otkupi sto iz dedinog kabineta, a jednom prilikom je kupio i kobaltne šolje sa maršalovim likom od nećaka ađutanta iz rezidencije u Užičkoj.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More