Tržni centar ‘Promenada’ otvara se sutra, ali bez upotrebne dozvole

Foto: Youtube/Printscreen/Feri K - Aerodron
517

NOVI SAD – Tržni centar „Promenada“ u Novom Sadu, koji je u središtu afere zbog propusta prilikom izgradnje i potencijalnog ugrožavanja opšte bezbednosti, biće otvoren sutra bez upotrebne dozvole, koju joj nije izdala nadležna gradska uprava, piše večeras Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Promenada će kupcima otvoriti vrata po zacrtanom roku, zahvaljujući dozvoli za probni rad, koju je izdala stručna komisija IBS-Instituta, koju je angažovao sam investitor, navodi VOICE (www.voice.org.rs).

Načelnik Gradske uprave za urbanizam i građevinske poslove Novog Sada, Dejan Mihajlović potvrdio je za VOICE da će TRC biti otvoren uprkos tome što za taj objekat nije izdata upotrebna dozvola, a kako kaže, uprava se nije ništa pitala.

„To je odluka njihove komisije za tehnički pregled objekta. Komisija je potpuno nezavisna i sastoji se od projektanata sa licencom. Šta je sledeći korak, to već morate investitora da pitate“, kratko je rekao Mihajlović i dodao da nije upoznat sa sastavom komisije.

Prema Mihajlovićevim rečima, dozvola za probni rad izdata je na osnovu Člana 157. Zakona o planiranju i izgradnji.

Kako piše u zakonu, komisija za tehnički pregled može da odobri probni rad objekta „ukoliko je potrebno utvrđivanje podobnosti objekta za upotrebu“.

U periodu probnog rada, koji može da traje najduže godinu dana, vrše se ispitivanja i provera instalacija, uređaja, postrojenja, stabilnosti i bezbednosti objekta, a spomenuta komisija proverava ispunjenost uslova za izdavanje upotrebne dozvole.

VOICE je pokušao da dobije informaciju o dozvoli za probni rad i od investitora, ali bezuspešno. Menadžerka firme NEPI Rockcastle Tina Mijović nije bila dostupna za komentar ni nakon mnogobrojnih poziva i poruka.

Članica vladajuće koalicije u Novom Sadu, Liga socijaldemokrata Vojvodine, upozorila da je projekat „Promenade“ loše realizovan i da može da ugrozi komunalni sistem grada, pre svega kanalizaciju, a delimično i vodovod, a na duži rok i temelje okolnih zgrada.

Na moguće katastrofalne posledice zbog izgradnje i otvaranja „Promenade“ ukazale su i nevladine organizacije okupljene u koaliciju Građanska Vojvodina, kao i opozicione stranke. Svi oni su upozorili da je projekat „Promenade“ loše izveden i da ugrožava bezbednost Novosađana.

VOICE-a je nedavno pisao da su tokom izgradnje temelja „Promenade“ napravljeni značajni propusti u vezi s hidroizolacijom.

Istraživanje je pokazalo i da je deo radova obavljen bez potrebnih dozvola, da su ugrađeni drenažni bunari za ispumpavanje vode u novosadsku kanalizaciju, uprkos protivljenju JKP Vodovod i kanalizacija, kao i da su na projektu „Promenade“ bile angažovane tek osnovane radnje i firme u blokadi.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More