Crna Gora: Coco, Pandža i Tuna menjaju Šantića, Zmaja i Desanku Maksimović

Wikipedia
402

PODGORICA – Sunčana Škrinjarić, Kemal Coco, Šimo Ešić, Hasnija Muratagić-Tuna, Nazmi Rahmani, Zuvdija Hodžić… Za one koji ne znaju, reč je o pesnicima i romanopiscima koji su iz crnogorskih školskih programa “izbacili” čuvenog Aleksu Šantića, Desanku Maksimović, Jovana Jovanovića Zmaja, Branka Radičevića…

Tako je crnogorska školska lektira pretrpela još jednu izmenu.

Zahvaljujući tome, deca u crnogoskim školama neće znati pesme ni priče na kojima su odrastali ne samo njihovi roditelji, već generacije u čitavom okruženju, pa neće čuti za čuvenu Zmajevu pesmu “Al je lep ovaj svet”, “Krvavu bajku” Desanke Maksimović, Šantićevo “O klasje moje”…

Sa druge strane, u crnogorsku lektiru su ušla dela sledećih autora: Sunčana Škrinjarić, Kemal Coco, Šimo Ešić, Vojislav Vulanović, Branko Banjević, Dragana Kršenković, Šukrija Pandžo, Blaga Žurić, Kemal Musić, Hasnija Muratagić-Tuna, Safet Hadrović, Ibrahim Hadžić, Azem Zaimović, Nazmi Rahmani, Zuvdija Hodžić, Fehim Kajević.

„Dosta neobičnih imena na spisku“, kaže za “Blic” pesnik, književni kritičar, esejista i izdavač Gojko Božović, koji navodi da je jedino Ibrahim Hadžić veoma dobar pesnik čija dela sasvim zasluženo treba da se nađu u školskim lektirama.

„Nesumnjivo se reforma lektire u Crnoj Gori dešava nekakvom političkom intervencijom čiji je cilj da se postojeća drama identiteta u Crnoj Gori učini sadržajnijom, a razlike utvrde još većim. Otuda je odluka još čudnija jer nema ni književnih ni kulturnih razloga za ovakve stvari, već isključivo političkih i užih partijskih, a suština je u tome da kultura i obrazovanje moraju da budu trajno isključeni iz toga“, priča Božović.

„Prema njegovom sudu, ovakvim izmenama neće da izgube ni Zmaj, ni Radićević ni Šantić, ali će izgubiti njihovi čitaoci i ideja čitanja, jer veliki pisci pripadaju svima koji mogu da ih čitaju.

„Knjige ne biramo po podacima iz ličnih karata njihovih autora“, kaže on, i navodi da mu nije najjasnija odluka da se iz lektire izbaci Čedo Vuković, “koji je jedan od najboljih autora knjiga za decu sa ovih prostora”.

Sredinom prošlog meseca crnogorski ministar prosvete Damir Šehović pokušao je u parlamentu da objasni po kojim se kriterijumima biraju lektire.

“ Spisak preporučenih književnih tekstova napravljen je na osnovu sledećih kriterijuma: adekvatnost tekstova, estetska vrednost književnog dela, primerenost dela uzrastu učenika, odnos tradicionalnih i savremenih književnih tekstova i odnos književnih dela nacionalne i svetske književnosti“, kazao je on.

Crnogorske prosvetne vlasti su iz udžbenika izostavile i dobitnike Njegoševe nagrade, pa osnovci više ne čitaju Mihaila Lalića, Oskara Daviča, Borislava Pekića, Dobricu Ćosića. Izbačen je i Milovan Glišić, Stevan Sremac, Janko Veselinović, Ljubomir Nenadović, a umesto njih ubačeni su Andrej Nikolaidis, Jevrem Brković, Husein Bašić, Avdo Međedović, Esad Mekuli, Musa Ćazim Ćatović….

Pored ovog, spiska novih autora, u crnogorskoj lektiri đaci čitaju i Gospodara prstenova i Harija Potera.

„Mnogo veći problem od toga što su ubacili neopoznate pisce je taj što su izbacili Svetog Savu, Vuka Karadžića i što su preoblikovali Njegoša. U zadnjih šest godina se u obrazovanju Crne Gore sistemski prave udžbenici koji na sve načine potiskuju srpski indetitet. To je veći veći problem od tog da su ubacili nekakve pisce kao što su Kemal Coca, Sunčana Škrinjarić, Šimo Ešić, za koje ni uža rodbina ne zna ko su“, kaže Veselin Matović, profesor srpskog jezika iz Nikšića.

Kako je naveo, neverovatno je da su neki nepoznati, lokalni pisci zamenili velikane kao što su Aleksa Šantić, Đura Jakšić, Jovan Jovanović Zmaj i drugih čak četrdeset znamenitih srpskih pisaca.

„Isključeno je sve što ne prati taj koncept “crnogorstva”, i napravljena ozbiljna manipulacija sa svim srpskim velikim imenima“, navodi Matović, koji objašnjava da čuveni crnogorski pesnik Petar Petrović Njegoš nije isključen iz lektire, “ali su ga toliko sasekli da je izgubio identitet i ono najvažnije od njega je sada samo za muzejske vitrine gde ne može da se čita”.

Prvi hrvatski dugomantražni film “Čudesna šuma” iz 1989. godine, sniman je po romanu i scenriju Sunčane Škrinjarić. Reč je o nagrađivanoj hrvatskoj pesnikinji, književnici i novinarki.

Šimo Ešić je hrvatski i bosanskohercegovački pesnik za decu, pripovedač, dramski pisac i novinar. Živi kao slobodni umetnik u Nemačkoj i u Tuzli, član je udruženja pisaca Nemačke i Društva hrvatskih književnika.

Hasnija Muratagić-Tuna je bosanskohercegovačka lingvistica i pisac, dok je Šukrija Pandžo bio bosanskohercegovački pisac za decu i za odrasle.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More