Brnabić novinaru DW: Nije korektno da omalovažavate naše uspehe

FOTO TANJUG / VLADA REPUBLIKE SRBIJE /
429

Novinar Tim Sebastijan je prilično agresivno konstatovao da Srbija neće skoro u EU, da od toga nema ništa dok se ne potpiše uzajamno priznanje i da mu se čini da je EU dosta Srbije.

Novinar je upitao premijerku da li je svesna da su Evropskoj uniji dojadile zemlje Zapadnog Balkana, premijerka je oštro odgovorila:

„Mislim da nije diplomatski da Vi pričate u ime Evropske unije, to prosto nije u redu“.

Novinar DW je nastavio da insistira da je premijerka u jednom trenutku morala da ga pita:

„Jel mogu ja da kažem ili ćete vi imati intervju sami sa sobom“?

Voditelju to nije bilo dovoljno. Insistirao je da premijerka kaže da je uslov za ulazak u EU priznanje tzv. nezavisnog Kosova.

„Vi ste rekli da želite saradnju Srba i Alanaca, nekakav kompromis, kulturološko prožimanje, to su Vaše reči“. „Da, to jesam rekla“

„Pa znate li Vi da će to trajati 20 godina, o čemu Vi pričate?!“

„Gospodine, neka će trajati 20 godina, rešenje mora biti kompromis. I ako traje toliko, u redu ako EU hoće da čeka 20 godine super, ako neće i to je u redu, mi reforme sprovodimo zbog naših građana“.

Na pitanje novinara da li se reforme sprovode zbog novca iz EU fondova, premijerka je odgovorila da Srbija koristi novac iz pristupnih fondova a deli sa EU iste vrednosti, dodajući da reforme sprovodi zbog građana.

Premijerka u razgovoru sa novinarom koji je sve vreme postavljao provokativna pitanja, nije dozvolila da iznosi neproverene informacioje o Srbiji.

Voditelj je tako insistirao da premijerka Brnabić prizna da se u Srebrenici desio genocid insistirajući na tome da su međunarodne institucije rekle da se genocid desio.

„Gospodine, u redu. Neka su rekle. Za Srbiju se genocid u Srerenici nije dogodio. Odgovorno lice za taj užasan ratni zločin je izručeno Hagu i Srbija je uradila sve što je bilo do nje“, glasio je odgovor premijerke Srbije.

Upitana da li je Srebrenica crvena linija preko koje se neće preći i da se time prekraja istorija, premijerka je rekla da niko ne prekraja istoriju. „Mi samo kažemo ono što su činjenice za nas i dala sam Vam odgovor i ponoviću – u Srebrenici se nije desio genocid. Takođe, Vi posmatrate Srbiju kao da je ona neki izolovani sistem. Pogledajte kako zemlje u regionu tretiraju ratne zločince…“

Dodala je i da nije korektno da novinar omalovaža uspehe koje je Srbija postigla i da donosi proizvoljne ocene, te poručila:

„Ponosna sam na to kako se Srbija suočava sa svojom prošlošću“.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More