Leskovčanin u “prvoj ligi” francuskog stripa

FOTO: Facebook
104

Strip album o Četvrtom krstaškom pohodu strip scenariste iz Leskovca Marka Stojanovića “Kroa Sanglant” (“Krvavi krst”) u martu je objavio jedan od četiri najveća strip izdavača u Francuskoj “Delkur”.

Kako pišu Večernje novosti, ovo delo Stojanović je uradio u saradnji sa crtačima Draženom Kovačevićem iz Srbije, Danom Ianosom iz Rumunije i Desimirom Miljićem iz Bosne i Hercegovine.

“Krvavi krst” je priča o padu Carigrada, a kuriozitet je što je strip vrlo kritički nastrojen prema zemlji gde je objavljen, odnosno zapadnoj civilizaciji, koja je, kako kaže autor, direktno kriva za pad Vizantije i potom upad Turaka u Evropu.

“Zanimljivo je i to što se radi o autorskoj ekipi bez ijednog francuskog imena i da nam je prepuštena gotovo potpuna kreativna kontrola nad projektom koji smo predložili. To je nešto što se u francuskom stripu, kada se radi o najvećim izdavačima, prosto ne dešava”, kaže Stojanović.

Za veliku četvorku francuskih izdavača trenutno radi pedesetak srpskih crtača, koji ilustruju tekstove francuskih strip scenarista. Međutim, značaj “Krvavog krsta” je u tome što prvi put u “prvoj ligi” francuskog strip izdavaštva scenario potpisuje autor iz Srbije.

“Ovo je moj sedmi album objavljen u Francuskoj, ali prvi koji sam objavio za nekog od četiri izdavačka giganta. Prvi album serijala “Sveti rat” je jedini strip koji je napisao neko iz Srbije, a koji je u poslednjih petnaestak godina objavljen u Francuskoj. Album je naišao na prilično dobar prijem publike, ali i kod kritike, pa je serijal, koji je trebalo da čine dva albuma, proširen na tri”, ističe Stojanović.

FOTO: Naslovna strana stripa

Stojanović se nada da će njegovim kolegama strip scenaristima sada biti mnogo lakše da uđu na francusko tržište i da pokušaju da tamo plasiraju svoje priče.

Marko je kreator balkanskog serijala “Vekovnici” na kome je sarađivalo više od 200 crtača iz čitavog sveta, a do sada je objavljivao u zemljama regiona, Češkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Belgiji, Urugvaju i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor V. Novosti
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More