Na pitanje da li misle da će Vučić i Brnabić potpisati nezavisnost Kosova, evo kako su građani odgovorili

FOTO: TANJUG / PRINTSCREEN /TANJUG VIDEO
151

Građani Srbije nisu optimisti kada je reč o rešenju kosovskog problema, ne očekuju da predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpiše priznanje, a većina smatra i da taj problem neće biti rešen uskoro, pokazuje poslednje istraživanje koje je agencija Faktor plus uradila u saradnji sa „Blicom“.

Na pitanje „mislite li da će predsednik Srbije ili predsednica Vlade Srbije potpisati nezavisnost Kosova i Metohije“, čak 78 odsto ispitanika odgovorilo je negativno, dok samo 15 odsto misli da hoće, a sedam odsto nema stav.

„Blic“ u izdanju od petka napominje da je istraživanje rađeno pre nego što je predsednik Vučić pre nekoliko dana izjavio da neće potpisati nezavisnost. List prenosi i izjavu Vladimira Pejića iz agencije Faktor plus da se u poslednje vreme mnogo govorilo na tu temu i da građani ne samo nisu za to, već i ne veruju da će do priznanja nezavisnosti doći.

Na pitanje šta je najbolje rešenje sa stanovišta Srbije i njenih građana za problem Kosova i Metohije, 50 odsto ispitanika odgovorilo je „zamrznut konflikt“, 32 odsto misli da je to sporazum o razgraničenju dve strane, a osam odsto priznanje nezavisnog Kosova.

Pejić navodi da, iako zamrznuti konflikt nije definisan, ljudima je najprihvatljiviji jer ne zahteva ni lično i nacionalno odricanje, a Kosovo i dalje nije priznato.

Kada je reč o osećanjima i KiM, ponuđeno je bilo više odgovora i opcija, a kod čak 61 odsto dominantna je tuga, kod 46 odsto nada, a kod 31 odsto bes.

Na pitanje u kom vremenskom roku očekuju rešenje, građani nisu optimistični.

Istraživanje: Srednjoškolci u Srbiji najviše veruju sebi, roditeljima, prijateljima i – crkvi

Skoro polovina ispitanika (47 odsto) smatra da kosovski čvor neće biti rešen u narednih pet do 10 godina, 22 odsto očekuje da bude rešeno u narednih godinu ili dve, a 14 odsto do kraja ove godine.

Rešenje kosovskog pitanja ukoliko ga podrže velike sile – Rusija, SAD, EU i Kina, podržalo bi 46 odsto anketiranih, ali samo ukoliko Kosovo ostane u sastavu Srbije.

Ukoliko bi navedene velike sile bile garanti sporazuma, takvo rešenje podržalo bi 40 odsto građana, dok je po sedam odsto odgovorilo sa „da“, odnosno „ne“.

Ispitanici su u istraživanju odgovarali na pitanja i u vezi sa Evropskom unijom.

Na pitanje „da li očekujete da će Srbija u razumnom rolu, od pet do sedam godina, postati punopravna članica EU, 46 odsto je odgovorilo da je to malo verovatno zbog problema u samoj EU i visoke nacionalno-državne cene, 24 odsto kaže da će Srbija ući u EU ako EU opstane, ali će morati da se učlani ili suštinski se približi NATO. Njih 18 odsto je odgovorilo „da, ako nastavi da sprovodi reforme i EU otvori ponovo proce proširenja preostalih balkanskih država, a 12 odsto da neće jer se EU raspada.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More