Vojna parada u Nišu: Učestvuje više od 4.000 vojnika, 300 vozila i 40 letilica, a ovo oružje će biti „prava zvezda“

FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC
492

NIŠ – Prikaz sposobnosti pripadnika Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova, pod nazivom „Odbrana slobode“, biće održan danas u Nišu uz učešće više od 4.000 pripadnika snaga bezbednosti i u prisustvu državnog vrha i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vučić će se u Nišu prvo sastati s komandantima jedinica Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova i resornim ministrima, a posle sastanka planirane su izjave za medije, najavila je pres služba predsednika Republike.

Predsednik Srbije će se u Nišu sastati i s predsednikom Međunarodnog komiteta Saveta Ruske Federacije Konstantinom Kosačovim, a zatim će razgovarati i s ministrom odbrane Grčke Evangelosom Apostolakisom.

Kako je ranije najavljeno, na paradi u Nišu učestvovaće više od 4.000 vojnika i policajaca ali i više stotina borbenih i neborbenih vozila i pojedinih novih sredstava ratne tehnike koja se uvode u naoružanje.

Planirano je da građanima u Nišu bude prikazano oko 300 raznih vrsta vozila i 40 aviona i helikoptera.

Između ostalih sredstava, biće prikazani tenkovi, borbena vozila pešadije, oklopna vozila Hamer i Lazar, artiljerijski sistemi Oganj i Šumadija, artiljerijska oruđa Nora, PVO sistem Pasars i druga oprema iz kompleta naoružanja proizvedenog po projektu opremanja „1.500“.

Na vojno -policijskoj paradi u Nišu premijerno će biti prikazani protivoklopni borbeni helikopteri Mi-35, koje je Srbija naručila iz Rusije, kao i tenkovi T-72 koje je Rusija donirala Srbiji.

Taj tenk Srbija će dobiti na osnovu vojno-tehničkog sporazuma s Rusijom, izjavio je sinoć srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin.

„Imaćemo veliko zadovoljstvo da čitavoj Srbiji pokažemo ruske tenkove T-72, koje ćemo dobiti u okviru vojno-tehničkog sporazuma koji je postignut između predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, i kojim će naše oklopne jedinice biti značajno unapredjene i ojačane“, rekao je Vulin.

On je u Dnevniku RTS-a rekao i da će pripadnici MUP-a i Vojske Srbije u Nišu pokazati čime su opremljeni, šta mogu i šta umeju, a građani će imati priliku da vide i proizvode domaće odbrambene industrije.

 

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More