Srbija kupuje moćni raketni sistem, ali ne od Rusije

FOTO: Twitter
646

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tražio je od kineskog predsednika Si Đinpinga tri raketna sistema FK-3, a o detaljima u vezi sa nabavkom treba da se dogovore tokom posete Sija Srbiji sledeće godine, saznaje nezvanično “Blic”.

Kako kaže izvor “Blica”, Vučić je molio Sija za tri diviziona moćnog PVO sistema.

– Vučić je tražio tri sistema FK-3 za cenu od 200 miliona dolara. Jedan košta 100 miliona, ali bismo u slučaju da Kina pristane, praktično dobili tri sistema za cenu dva – otkriva izvor “Blica” iz vojnog vrha.

Time bismo, kako objašnjava naš izvor, bili sigurni od svih napada sa strane.

– Za odbranu Beograda dovoljan je jedan raketni sistem, dok bi tri do pet moglo da pokrije teritoriju cele Srbije – kaže isti sagovornik.

Naš izvor otkriva da zvanične reakcije kineske strane nije bilo, ali da se očekuje da Vučić i Si o tome razgovaraju naredne godine. Kineski predsednik pet puta godišnje napušta Kinu, a u njegovoj agendi za 2019. godinu naći će se Srbija.

– Tokom te posete trebalo bi da bude reči o detaljima ovog posla – navodi izvor “Blica”.

Tokom održavanja vojne vežbe “Vek pobednika”, predsednik Srbije pomenuo je nabavku moćnog naoružanja.

– Kada bih rekao koje oružje smo naručili, uveli bi nam sankcije – izjavio je Vučić.

Kineski sistem zapravo nosi oznaku HQ-22, dok se oni za izvoz nazivaju FK-3. U pitanju je sistem proizveden 2014, razvijen na starijoj platformi HQ-12. FK-3 je PVO sistem srednjeg dometa, ima kapacitet da obori borbene avione treće generacije, krstareće rakete, borbene helikoptere i bespilotne letelice. Izvozna verzija koju dobija Srbija slabija je od one za kinesku vojsku, ali i dalje vrlo respektabilna: efektivno uništavanje meta po daljini do 100 km i visini od 50 m do 27 km, montira se na šasiju kamiona marke “Shaanxi”, ispaljuje 12 raketa na šest meta istovremeno, poseduje radar za praćenje i presretanje meta, poseduje radio-komandu i poluaktivno vođenje.

Ova verzija kineskog PVO sistema ne može da se meri sa S-400 ili američkim “Patriotom”, ali i te kako ume da zaštiti ciljeve. U pitanju je verna kopija ruskog PVO sistema S-300.

Postoji mogućnost da Srbija uz FK-3 dobije i nekoliko “wing-loong” bespilotnih letelica koje lete brzinom od 370 km na sat i mogu da služe i kao dronovi-bombarderi.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More