MMF traži poskupljenje struje u Srbiji, ekonomista otkrio zbog čega!

FOTO: EPS, logo
108

BEOGRAD – Iako je misija Međunarodnog monetarnog fonda na stanovištu da cena struje u Srbiji od leta treba da se poveća za pet odsto, jer je kilovat u našoj zemlji među najjeftinijim u Evropi, stručna javnost, uvažavajući tu činjenicu, tvrdi da bi nadležni ipak morali da vode računa i o standardu građana koji je veoma nizak, piše Danas.

Kako su navodili mediji prethodnih dana, misija MMF-a, koja je stigla u Srbiju, insistiraće na povećanju cene struje i reorganizaciji Elektroprivrede Srbije u akcionarsko društvo.

Naime, argument je da se cena struje nije menjala dve i po godine da iznosi 0,066 evrocenti, što je daleko niže od evropskog proseka koji prema dostupnim podacima iznosi 0,24 evrocenta po kilovatu.

Ekonomista Branko Pavlović tvrdi za Danas da se Međunarodni monetarni fond kada iznosi ovakve zahteve ne bazira na ekonomskoj ili socijalnoj logici već se trudi da zaštiti poslovne interese zapadnih kompanija.

„MMF već duže vreme traži povećanje cene struje u Srbiji. Jedan od razloga za to je da cena dostigne taj nivo koji bi bio isplativ za elektroenergetske kompanije sa zapada da kupe EPS, odnosno kako bi se dostigla maloprodajna cena struje koja bi novom vlasniku garantovala ostvarivanje planirane profitne stope“, navodi on.

„Drugi razlog je želja da cena struje u Srbiji poskupi u dovoljnoj meri kako bi kompanije sa zapada mogle da posluju na ovom tržištu, odnosno da počnu da prodaju struju građanima i konkurišu EPS-u“, objašnjava Pavlović.

Prema njegovim rečima, nadležni u Srbiji ne bi trebalo da se obaziru na takve zahteve jer su suprotstavljeni interesima potrošača zbog niskog životnog standarda u Srbiji.

„Platežne mogućnosti stanovništva su ono o čemu nadležni treba da brinu i stoga ne treba da mare za ono što predlaže MMF. EPS ima druge ozbiljne probleme kojima bi Vlada trebalo da se pozabavi. Kada to kažem prvenstveno mislim na smanjivanje troškova na distributivnoj mreži kao i kvalitetnije upravljanje preduzećem što podrazumeva postavljanje profesionalnog menadžmenta“, navodi Pavlović.

Što se tiče zahteva da EPS preraste u akcionarsko društvo, Pavlović ističe da nije rđav, to jest da ne može da napravi bilo kakvu štetu.

„Na taj način bi se omogućilo, i u Srbiji se na tome radi, da zaposleni postanu akcionari EPS-a u određenom procentu, ali to ne bi menjalo suštinski ništa jer bi većinski vlasnik preduzeća i dalje bila država“, ističe Pavlović.

Ekspert za energetiku Vojislav Vuletić pak ističe za Danas da je konstatacija MMF-a o niskoj ceni struje tačna, kao i da poskupljenje od pet odsto nije veliko i neće u značajnijoj meri uzdrmati kućni budžet građana.

„Tačno je da su primanja u Srbiji niska, da imamo dosta nezaposlenih, da je životni standard daleko niži nego u većini drugih evropskih država, međutim poskupljenje od pet odsto i pored svega toga nije veliko. Ta suma, naime, nije tolika da bi mogla da ugrozi egzistenciju potrošača. Takođe, predsednik Srbije je najavio da će se plate povećati za pet odsto što bi trebalo da nadomesti troškove koji bi nastali poskupljenjem struje“, navodi on.

„Svako povećanje cene struje EPS-u donosi više sredstava za nesmetano funkcionisanje, ali u konkretnom slučaju tom preduzeću bi mnogo više značilo da nadležni smene aktuelnog direktora koji je nestručan“, kaže Vuletić i dodaje da treba postaviti profesionalni menadžment koji bi firmu doveo na „zelenu granu“.

Izvor Danas
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More