Građani rekli svoje, neće u penziju sa 67 godina – za dve nedelje skupili 600.000 potpisa za referendum

FOTO: Pixabay
328

ZAGREB – Hrvatski sindikati prikupili više od 600.000 potpisa za referendum o podizanju starosne granice za odlazak u penziju sa 65 na 67 godina. Prikupljanje potpisa trajalo je dve nedelje, do 11. maja u ponoć.

Da bi referendum bio raspisan, potrebno je skupiti oko 385.000 potpisa, što je deset odsto od ukupnog broja birača.

Organizatori sindikalne inicijative „67 je previše“ u Hrvatskoj, objavili su da su prikupili više od 600.000 potpisa za raspisivanje referenduma, kako bi se sprečilo dizanje starosne granice za odlazak u punu penziju na 67 godina.

„Ovom prilikom zahvaljujemo svim građanima koji su dali potpis za ovu inicijativu. Hvala mladima, penzionerima. Ljudi su tražili naše štandove, prelazili iz jednog dela grada u drugi da bi dali svoj potpis. I mladi i stari i oni srednjih godina su shvatili koliko je ovo važno za sve nas, za celu našu državu i budućnost svih nas“, kazala je Mirela Bojić, nacionalna koordinatorka Inicijative „67 je previše“.

Na pitanje kada će se s potpisima predati u Hrvatski sabor, Bojićeva je rekla kako ne može reći tačan dan kada će to biti, jer sve zavisi koliko potpisa preko 600.000 bude i koliko zapravo posla budu imali.

Sindikalna inicijativa „67 je previše“ je 27. aprila u ponoć u centru Zagreba počela prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o izmenama Zakona o penzijskom osiguranju, kako bi se sprečilo dizanje granice za odlazak u punu penziju na 67 godina.

Ministarstvo uprave Hrvatske saopštilo je da je u registru birača 27.aprila 2019. bilo upisano ukupno 3.735.680 birača hrvatskih državljana s prebivalištem u toj zemlji i da je za raspisivanje sindikalnog referenduma „67 je previše“ potrebno sakupiti najmanje 373.568 potpisa.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da poštuje svaku referendumsku inicijativu te najavio kako će o sindikalnoj inicijativi „67 je previše“ Sabor odlučivati nakon što mu budu predočeni prikupljeni potpisi građana za raspisivanje referenduma.

Izvor Infobrif/RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More