Uvodi se novi strani jezik u svim gimnazijama, nastava počinje od septembra

Foto: Morava info, ilustracija
224

BEOGRAD – Nacionalni prosvetni savet (NPS) dao je danas pozitivno mišljenje na program kineskog jezika, što omogućava da u svim gimnazijama u Srbiji od naredne školske godine bude uvedeno fakultativno učenje kineskog jezika.

„Nacionalni prosvetni savet dao je danas pozitivno mišljenje na program kineskog jezika i civilizacije. Stvoreni su uslovi da se u svim gimnazijama u Srbiji kineski jezik uči fakultativno“, rekao je za Tanjug predsednik NPS Radivoje Stojković.

Inicijativa za izradu programa potekla je od Osme beogradske gimnazije u kojoj se kineski uči od 2010. godine, a program su uradili u saradnji sa Filološkim fakultetom u Novom Sadu.

Program je verifikovao Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, a predstoji još potpis ministra prosvete.

Predviđeno je da đaci u gimnazijama kineski imaju dva puta nedeljno, da časovi ne ulaze u redovan nedeljni raspored i ocena ne ulazi u prosek.

Direktor Osme beogradske gimnazije Irena Brajević kaže da je kineski jezik u toj gimnaziji deca uče od 2010. godine i da nastavnike obezbeđuje i plaća Institut Konfučije za jugoistočnu Evropu.

„Te godine kada je uveden kineski grupa učenika je boravila u Kini tri nedelje. Učenje kineskog ne finansira se iz budžeta naše države, već sve finansiraju Kinezi. To otvara vrata našim đacima kasnije za brojne stipendije“, rekla je ona za Tanjug.

U Srbiji trenutno oko 2.000 učenika fakultativno uči kineski jezik u 34 osnovne škole i 30 srednjih škola.

Kinesko ministarstvo prosvete delegiralo je 24 nastavnika iz Kine koji su predavači u školama.

Kineski se kao obavezan, drugi strani jezik uči u dve gimnazije – Filološkoj u Beogradu i Karlovačkoj gimnaziji.

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More