Medicinski tehničar iz Kikinde junak na letu za Atlantu

FOTO: Printscreen/Gradskeonline
190

Medicinski tehničar iz Kikinde Sava Popov neočekivano postao junak iz aviona za Atlantu. Reanimirao ženu koja je izgubila svest i prestala da diše 40 minuta pred sletanje

Kako pišu Večernje novosti, neočekivano je Savica Sava Popov (25), medicinski tehničar Opšte bolnice u Kikindi, postao junak avionske linije od Rima do Atlante, ustanove u kojoj radi, ali i šire javnosti. Četrdesetak minuta pre sletanja on je spasao život Amerikanki (48) kojoj je pozlilo.

Iskustvo sa Prijemnog odeljenja, gde svakodnevno gleda i teže slučajeve, presudilo je da se javi čim je kapetan upitao ima li među putnicima medicinskih radnika koji bi mogli da pomognu.

“Stjuardesa me odvela do zadnjeg dela aviona gde sam zatekao ženu na podu, bila je svesna, pričala je, imala je pritisak i puls, ali i neurološki napad. Pored nje je bila uplakana ćerka, koja mi je rekla da joj je majka pre toga bila raspoložena, da je pričala, da nije hronični bolesnik. Međutim, žena je ubrzo izgubila svest i prestala da diše. Započeo sam reanimaciju, obezbedio sam joj kiseonik i automatskim eksternim defibrilatorom kontrolisao srčani ritam. Uradio sam sve što radimo u bolnici u ovakvim slučajevima. Sreća pa se to dogodilo neposredno pred sletanje, da je bilo ranije, ko zna kako bi se završilo” – priča Savica, koji je putovao za Memfis u posetu drugarici koja se tamo leči od teške bolesti.

Ovaj slučaj ga je, kaže, uverio da je “boing 747” izvrsno opremljen aparatima, lekovima i materijalom, možda čak bolje od bolnice u kojoj radi.

“Jedini problem su bili nazivi lekova. Pošto dobro govorim engleski po nomenklaturi sam znao koji njihov lek odgovara našem. Dao sam joj i adrenalin i to potkožno. Kompletna reanimacija je trajala od 15 do 20 minuta, a kada smo sleteli, na pisti je već čekala velika medicinska ekipa koja je preuzela ženu, stavili su je na respirator i aparat koji sam prvi put video, koji sam masira pacijentu grudni koš” – impresioniran je naš medicinar onim što se primenjuje u svetu.

Kada je stigao u Memfis, Savicu su obradovale dobre vesti. Najpre je saznao da se njegova drugarica uspešno leči od tumora poprečno prugastih mišića u predelu ramena.

“Posle dva dana od avio-kompanije “Delta” dobio sam zahvalnicu i vaučer od 150 dolara za njihove letove, a onda i vest da je Amerikanka dobro” – zadovoljan je tehničar bolnice u Kikindi, koji je zabrinuto krenuo na daleki put, a vratio se srećan.

Za slučaj iz aviona ispričao je samo najbližim prijateljima i kolegama. Svedočanstvo o njegovoj sposobnosti ne bi se ni proširilo da ga nije odao frizer.

“Teške situacije na prijemnom su svakodnevne, ali ja volim urgentnu medicinu. Kod nas dolaze lekari koji su tek završili fakultet, tako da mi imamo više iskustva od njih. Kada je u oktobru stigla mrtva beba, a otac se ispred teško ispovređivao ubodima nožem, dežurni lekar imao je prvo dežurstvo” – svedoči Savica, momak iz Novog Miloševa, koji u Kikindi živi kao podstanar.

Sava Popov dve i po godine radi na Prijemnom odeljenju bolnice u Kikindi, ali po ugovoru. Načelnik anesteziolog Vladimir Prunić kaže da je veoma dobar, predan i posvećen poslu, ali da, nažalost, ne može da utiče da njegov kolega i prijatelj dobije stalno zaposlenje.

“Sindikat bolnice poklonio mi je deset dana letovanja na Crnogorskom primorju” – kaže junak iz aviona.

“Želja mi je oduvek bila da odem u Australiju, jer mi tamo živi baba. Ali, moja diploma tamo ne vredi. Planiram da odem u Austriju kod sestre, da zajedno radimo u fabrici zelene salate. Ali, želim i da se vratim. Biće posla, jer drugi medicinari masovno odlaze” – zaključuje naš sagovornik.

Izvor V. Novosti
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More