DW: Srpski mediji se zaleteli

FOTO TANJUG / SLUZBA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA PREDSEDNIKA SRBIJE
222

Skupština akcionara Folksvagena koja je održana juče bila je sa nestrpljenjem iščekivana i širom jugoistočne Evrope. Više zemalja, uključujući Srbiju, nadalo se privlačenju velike investicije automobilskog giganta, a „pobednik“ je trebalo da bude obznanjen ovih dana, piše dw.com.

Od toga izgleda neće biti ništa- „Folksvagen“ je saopštio da su u ponedeljak nadzorni i upravni odbor odlučili da krenu u „konkretne pregovore“ o preostalim potencijalnim lokacijama. Bližih zvaničnih informacija nema, a za DW je u ponedeljak u kompaniji kratko rečeno da je i dalje na snazi njihovo saopštenje da konačna odluka nije doneta.

Međutim, agencija Rojters pozivajući se na insajdere, prenosi da su u igri ostale još samo lokacije u Bugarskoj i Turskoj. Doduše, nemačka agencija dpa je takvu informaciju prenela još pre mesec dana, ali nije jasno da li sada Rojters ima novu, svežu potvrdu.

Srpski mediji se zaleteli

Informacija o „najvećoj, najvažnijoj i najmoćnijoj“ investiciji provlačila se po medijima u Srbiji još od početka godine. Nakon što je Dojče vele 2. marta objavio tekst u kome je prvi put pomenut Folksvagen, mediji u Srbiji kao da su eksplodirali. Jedne od dnevnih novina još istog dana prenele su vest da, prema njihovim saznanjima, „Folksvagen dolazi u Šumadiju“.

Pri tom je Dojče vele u svom tekstu samo postavio pitanje: „Da li je reč o nemačkom Folksvagenu?“ I još jedno: „Da li je tu Bugarska ipak u prednosti nad Srbijom?“

Naime, kako je tada za DW izjavio Mitko Vasilev, predsednik Nemačko-bugarske industrijsko-trgovinske komore (GBITK), investicija bi trebalo da bude „teška“ 1,4, milijarde evra, a u fabrici bi trebalo da bude zaposleno 5.000 radnika plus 650 inženjera. Bugarska je, najavio je Vasilev, ponudila dve lokacije – zonu Kremikovci kod Sofije i industrijsku zonu Rakovski kod Plovdiva.

Predsednik nemačko-bugarske komore još tada je isticao da Bugarska ima prednost jer je članica Evropske unije i podsećao da trgovina između Nemačke i Bugarske beleži rast u 2018. u odnosu na prethodnu godinu za više od deset odsto, odnosno da iznosi 8,266 milijardi evra.

Inače, osim Bugarske i Srbije, tada su se kao kandidati spominjali i Turska, Rumunija i Severna Makedonija.

Tri razloga za seobu

Razlog zbog kojeg je Folksvagen tražio novu sredinu za fabriku koja bi pravila 300.000 automobila godišnje uklapa se u širu strategiju kompanije. Veliki pogoni u Nemačkoj, u Cvikauu, Emdenu i Hanovere, trebalo bi ubuduće isključivo da prave električne automobile. Folksvagen je upravo juče saopštio da će uložiti milijardu evra u fabriku za proizvodnju baterija za električne automobile i to u Zalcgiteru, u pokrajini Donjoj Saksoniji.

U izjavi za DW početkom marta ugledni nemački stručnjak za automobilsku industriju Štefan Bracel, inače šef Centra za auto-moto menadžment, naveo je tri razloga za seobu na Balkan: „Centralni razlog su troškovi zarada, oni su tamo daleko niži nego u Zapadnoj Evropi. Drugi važan razlog su troškovi električne energije. Treće je da se na licu mesta nalazi mreža liferanata delova.“

Što se tiče Srbije, u čitavu medijsku halabuku oko Folksvagenove investicije uspela je da se uklopi i poseta Aleksandra Vučića Hanoveru, odnosno premijeru Donje Saksonije Štefanu Vajlu. Predsednik Srbije je tu posetu 20. marta iskoristio da ode i do centrale auto-koncerna u Volfsburgu na samo sat vožnje od Hanovera, i da tamo obiđe Folksvagenov muzej.

„Putovanje kroz vreme i u budućnost“, ostalo je zabeleženo na zvaničnom Instagram-profilu predsednika Srbije Aleksandra Vučića uz fotografiju na kojoj on stoji pored crvenog Golfa 1 iz 1980. godine. Ako su informacije Rojtersa tačne, pored novih modela ubuduće će moći da se fotografišu predsednik Bugarske ili Turske.

Izvor DW
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More