Sada i zvanično: Sa srpskim pasošem u Emirate bez vize!

Wikimedia Commons
346

Državljani Republike Srbije koji žele da putuju u Ujedinjene Arapske Emirate ubuduće mogu da krenu na put samo sa pasošembez vize.

“Protokol između Vlade RS i Vlade UAE o izmenama i dopunama Sporazuma između Vlade RS i Vlade UAE o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih/specijalnih pasoša koji je potpisan u u Njujorku, 26. septembra 2018. godine, stupio na snagu 6. maja 2019. godine”, navedeno je u saopštenju Ambasade Republike Srbije u UAE dostavljenom Našem Birou.

“Na osnovu ovog Protokola državljani obe države, nosioci diplomatskih, službenih, specijalnih, običnih i uslužnih pasoša, kao i službenici diplomatskih konzularnih misija, osim onih na teritoriji države druge strane, imaju pravo na ulazak, izlazak, tranzit boravak na teritoriji druge strane bez vize i besplatno, u trajanju najdužedo 90 dana, preko graničnih prelaza za međunarodni putnički saobraćaj”, ističe se u saopštenju Ambasade RS u Abu Dabiju.

U Ambasadi UAE u Beogradu redakciji Našeg Biroa potvrđeno je da od 13. maja državljanima Srbije koji žele da putuju u UAE nije potrebna viza.

Istu informaciju potvrdili su nam i u predstavništvu avio-kompanije “FlyDubai” u Beogradu.

Da podsetimo, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić prvi put je najavio mogućnost ukidanja viza za državljane Srbije koji žele da dođu u UAE posle bilateralnog sastanka sa ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje UAE šeikom Abdulahom bin Zajedom Al Nahjanom u novembru 2017. godine.

Prošle jeseni, posle novog susreta šefova diplomatije Srbije i UAE, Ministarstvo spoljnih poslova Srbijesaopštilo je da su šefovi diplomatija Srbije i UAE dogovorili da vize za građane Srbije koji putuju u Emirate budu ukinute. Nekoliko dana kasnije, na marginama Samita u Njujorku potpisan je Sporazum o ukidanju viza koji je ovog meseca počeo da se sprovodi u praksi.

Državljani UAE mogu da putuju u Srbiju bez vize od 2017. godine.

Republika Srbija i UAE grade sve snažnije veze na polju diplomatskih odnosa. U avgustu 2018. Srbija je dobila prvog rezident ambasadora u UAENj. E. Stanimira Vukićevića. U intervjuu za Naš Biro ambasador Vukićević je istakao da su očekivanja za dalje unapređenje odnosa i saradnje između Srbije i UAE potpuno opravdana.

– Dugo smo pregovarali o aneksu za ukidanje viza, ali smo iskoristili šansu da to pitanje podignemo na viši nivo i stvari su završene – izjavio je ambasador Vukićević z naš portal u novembru 2018.

Takođe, zahvaljujući naporima srpske diplomatije, državljani Srbije već uživaju beneficije u UAE. Od leta 2017. naše vozačke dozvole važe u Emiratima. Ove godine, Srbija je zemlja u fokusu Privredne komore Dubaija, što predstavlja veliku šansu za srpsku privredu i dalji dolazak investicija iz UAE u Srbiju.

Izvor nasbiro.com
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More