Apple prozivao Facebook, Zuckerberg naredio svim zaposlenima da pređu na Android

Anthony Quintano/Flickr
332

Prvi čovek Facebooka Mark Zuckerberg naredio je svojoj rukovodećoj strukturi da koristi samo Android telefone, prenosi New York Times. Ova odluka je navodno usledila nakon što je izvršni direktor Applea Tim Cook kritikovao ovu društvenu mrežu u intervjuu MSNBC-u, rekavši da je to servis „koji prodaje vaše privatne živote“.

Cook je te komentare izrekao još u martu. Tada ga je novinar pitao šta bi radio da je on na mestu Zuckerberga usled skandala sa Cambridge Analyticom, na šta je on odgovorio: „Ne bih bio u takvoj situaciji“.

Cookovi komentari su „razbesneli“ Zuckerberga. On je u intervjuu za Recode rekao da su ti komentari „izuzetno površni“, a onda i dodao: „Mislim da je važno da ne razvijemo svi Stokholmski sindrom i dozvolimo kompanijama koje se baš trude da vam naplate više da vas ubede da im je više stalo do vas. Zato što mi to zvuči besmisleno“.

Cook je koliko prošlog meseca ponovo potkačio Facebook i Google, koje nije imenovao, ali je rekao da su priče da kompanijama treba što više podataka da bi pružile bolju uslugu „gomile gluposti“.

Facebook se oglasio povodom pisanja Tajmsa, i u odgovoru je napisao: „Odavno ohrabrujemo naše zaposlene i funkcionere da koriste Androide jer je to najpopularniji operativni sistem na svetu“.

Iako se iz Tajmsovog članka ne vidi da li su Cookovi agresivni komentari direktno isprovocirali Zuckerberga na ovakav korak, jasno je da ta odluka ima smisla i sa racionalne strane. Android dominira svetskim tržištem mobilnih telefona, naročito van SAD i Britanije, odnosno u Južnoj Americi, ostatku Evrope, Rusiji, Južnoj i Jugoistočnoj Aziji, kao i delovima Bliskog Istoka.

To je i dobra poslovna odluka. Neke druge tehnološke kompanije, kao što je Snap, snažno ohrabruju svoje zaposlene da koriste Androide. Američki radnici u tehnološkoj industriji manje koriste ove telefone, što može da stvori slepu tačku kod nekih kompanija. Razlike između iOS-a i Androida su prave i osetne i fokusiranje samo na razvoj i poboljšanje iPhone aplikacija se može odraziti i na poslovanje.

Sa druge strane, Verge je proverio aktivnost nekolicine Facebook funkcionera na Twitteru, kao što su David Marcus i Andrew Bosworth i videlo se da oni i dalje koriste iPhone. Možda Zuckerbergovo uputstvo nije bilo obavezujuće, ili nije potpuno primenjeno, a možda mogu da ga koriste i u privatnom životu?

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More