Austrija zabranjuje islamsku maramu u osnovnoj školi?

Foto/Wikipedia
300

Austrijski poslanici odobrili su nacrt zakona koji je predložila koaliciona vlada desnice i krajnje desnice, a kojim se zabranjuje nošenje marame u osnovnoj školi.

Kako bi se zaštitili od optužbi za diskriminaciju muslimana, tekst spominje “bilo kakvu odeću s ideološkim ili s verskim oznakama koja pokriva glavu”, prenosi Index.hr.

Ali, članovi koalicije na vlasti, konzervativci (OVP) kancelara Sebastijana Kurca i krajnja desnica (FPO), jasno su rekli da se zakon odnosi na islamsku maramu.

Naime, vlada je istakla da pokrivalo za glavu koje nose dečaci siki, poznato kao “patka”, i jevrejska kapa poznata kao “kipa”, neće biti zabranjeni.

Udruženje austrijskih muslimana IGGO nazvalo je nacrt zakona “sramotnim” i “diverzijskom taktikom”, ističući da maramu u osnovnoj školi nosi tek veoma mali broj devojčica.

Gotovo svi opozicioni zastupnici su glasali protiv teksta nacrta, a neki su optužili vladu da želi da se nađe na naslovnim stranicama novina, umesto da radi za dobrobit dece.

Vlada je priznala da će zakon verovatno biti osporen na ustavnom sudu .

Austrijska vlada koju čine ekstremno desni FPO i konzervativni OVP, donela je 2017. zabranu pokrivanja lica, koja je ciljala na muslimansku burku i nikab u sklopu politike integracije muslimanskih imigranata. Međutim, zakon je kritikovan od strane policije, nakon što je otkriveno da su ljudi koji su prijavljeni jer su nosili skijašku opremu, maske za smog ili životinjske kostime uglavnom dobijali samo upozorenja.

Izvor Index.hr
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More