Uključena novogodišnja rasveta, „NeDavimoBeograd“ podseća koliko nas to košta (FOTO)

RTS prtscr
388

Okićene su 122 lokacije u centralnim gradskim opštinama, a u planu je još sedam lokacija u centrima prigradskih opština.

„To je ukupno 129 lokacija što je u odnosu na prošlu godinu 48 lokacija više“, precizirao je za Tanjug direktor JKP „Javno osvetljenje“ Aleksandar Cincar Poposki.

Osim Obilićevog venca, gde su postavljeni tunel u bojama srpske zastave i „zlatni“ lavirinit u čijem središtu je jelka, naveo je da su okićeni Knez Mihailova ulica, plato Dimitrija Tucovića, parkovi Mitićeva rupa, Manjež, Mali Tašmajdan, Veliki Tašmajdan, Kalemegdan, plato ispred Hrama Svetog Save…

Precizirao je da je na postavljanju novogodišnjeg osvetljenja bilo angažovano oko 80 radnika u sve tri smene, te da im je trebalo oko dva meseca da završe posao.

Kako je istakao, novogodišnje svečano osvetljenje je od izuzetnog značaja za razvoj turizma u glavnom gradu.

„Svi svetski gradovi ulažu na isti nacin i mnogo više novca ne bi li privukli što veći broj turista. Novogodišnje osvetljenje je samo deo manifestacije Grada Beograda koja se zove „Beogradska zima“ i služi upravo u tu svrhu“, dodao je Cincar Poposki.

Da novogodišnja rasveta doprinosi razvoju turizma kaže i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

„Nadam se da će se praznično osvetljenje dopasti Beograđanima, ali i turistima, čiji broj iz godine u godinu stalno raste. Prema podacima Turističke organizacije Beograda, decembra 2012. godine naš grad je posetilo skoro 34.000 stranih turista, a u istom periodu prošle godine imali smo više od 80.000 gostiju, od čega 65.000 iz inostranstva“, naveo je Radojičić za Tanjug.

Dodao je da veruje da će se trend povećanja broja gostiju uoči novogodišnjih praznika nastaviti i da će ih ove godine biti još više.

Inicijativa „Ne davimo Beograd“ podseća povodom paljenja novogodišnje rasvete, da je u prethodnih 5 godina potrošeno 795 miliona dinara, kao i da su troškovi za tih 5 godina porasli 120 puta, optužujući gradsku vlast  da je rasveta kupljena na nameštenim tenderima gde je često jedini učesnik bila firma „Keep light“. Zbog nameštenih tendera, inicijativa „Ne Davimo Beograd“ podnela je 3 krivične prijave protiv nadležnih.

 

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More