Jedan tvit pokrenuo spekulacije da je Srbija „pomogla“ Gruevskom

Foto: Youtube
354

Nakon što se javio iz Mađarske odakle traži politički azil, Nikola Gruevski „uposlio“ je javnost u celom regionu da otkrije kako je iz Makedonije stigao u Mađarsku.

Među prvima je srpski dnevni list „Politika“ ekskluzivno saznao da je odbegli makedonski premijer Nikola Gruevski pobegao u Mađarsku preko Albanije.

Tvrde da je uz pomoć lažnog pasoša prešao makedonsko-albansku granicu, a potom iz Tirane mađarskom avio-kompanijom Malev odleteo za Budimpeštu.

Portal Krik, međutim, podseća da ta avio-kompanija ne leti skoro sedam godina, kao i da iz Tirane za Budimpeštu 13. novembra nije bilo jutarnjih letova.

Krik navodi i da nepotpisani tekst u Politici ne navodi izvore svojih saznanja, čak ni kao anonimne.

Politika navodi da je Gruevski, dobivši od svojih saradnika u sistemu vlasti informaciju da se policija sprema da ga uhapsi, sa lažnim pasošem noću prešao makedonsko-albansku granicu i ilegalno se dokopao Tirane. Tamo su ga, navodi beogradski list dalje, prihvatili u ambasadi Mađarske i prvim jutarnjim letom mađarske kompanije Malev Gruevski je direktno iz Tirane stigao u Budimpeštu.

Krik podseća da je kompanija „Malev“ bankrotirala u februaru 2012. godine i da od tada nije obavljala nikakav avio-saobraćaj.

Ostaje, do daljnjeg, nepoznato, kako se već 13. novembra oko 13 časova, Nikola Gruevski našao u Mađaraskoj odakle je obavestio javnost gde se nalazi i da će zatražiti politički azil u toj zemlji.

Makedonsko javno tužilaštvo je pokrenulo predmet o begu bivšeg premijera, a iz tužilaštva kažu da postoji sumnja da su određene osobe, zloupotrebivši položaj i ovlašćenja, omogućile osuđeniku Gruevskom nelegalno napuštanje Makedonije.

Na članak „Politike“ reagovala je i javnost na društvenim mrežama, komentarišući da je ovaj članak, zapravo, pokušaj da se zataška da je Gruevski do Mađarske stigao preko Srbije, uz pomoć srpskih vlasti.

Makedonski novinar Vladimir Petreski napisao je u tvitu da je ovaj članak „Politike“ besmislen i nazvao ga tužnim pokušajem da se skrene pažnja da je Gruevski na putu do Mađarske morao da prođe Srbiju i to potpomognut srpskim vlastima.

Podsetimo, Nikola Gruevski, sada već bivši šef stranke VMRO-DPMNE vodio je Makedoniju kao premijer od 2006. do 2016. godine.

Osuđen je na dve godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja i kupovine mercedesa od 600 hiljada evra.

Ovo je prva pravosnažna presuda Gruevskom od trenutno pet aktivnih sudskih postupaka u kojima je on jedan od optuženih. Mediji su procenili da su optužbe za koje se tereti Gruevski „teške“ 160 miliona evra.

Budimpešta nema nikakve veze sa izlaskom Nikole Gruevskog iz njegove zemlje, saopštila je danas mađarska vlada i navodi da je bivši makedonski premijer pokušao da zaraži azil u mađarskom predstavništvu van Makedonije.

Šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana Gergelj Guljaš nije želeo da precizira u kojoj zemlji je Gruevski pokušao da zatraži azil, niti na koji način je došao do kancelarije za imigraciju i azil u Budimpešti, gde je zapravo podneo dokumenta za azil i gde je s njim obavljen razgovor, prenosi Rojters.

Tim povodom Dojče vele piše o njegovom srdačnom odnosu sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. Poslednji susret Gruevskog i Orbana za koji se zna odigrao se krajem septembra prošle godine na Ohridu. Pojedini mađarski mediji navode da je tada Orban obećao Gruevskom zaštitu u slučaju da mora u zatvor. Kako se navodi, „najhrabrije teorije“ idu do toga da je mađarski premijer stavio Gruevskom „na raspolaganje privatni avion za beg“.

Bugarsko Ministarstvo pravde saopštilo je danas da bivši makedonski premijer Nikola Gruevski nije bugarski državljanin, negirajući na taj način pisanje pojedinih medija da je on u Mađarsku, gde je zatražio politički azil, doputovao sa pasošem Bugarske.

„Nikola Gruevski nije bugarski državljanin i nije podneo zahtev za bugarsko državljanstvo. Gruevskom nije izdat bugarski pasoš od Ministarstva unutrašnjih poslova Bugarske“, navodi se u saopštenju.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More