Gruevski diplomatskim vozilom prešao granicu

YouTube/Printscreen/Канал 5 Телевизија
332

TIRANA – Bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski je u Mađarsku pobegao preko Albanije, potvrdila je albanska policija.

On je u Crnu Goru ušao u automobilu koji koriste mađarske diplomate, saopštila je policija u Tirani.

Policija je saopštila da je bivši premijer prešao preko graničnog prelaza Hani Hotit na albansko – crnogorskoj granici, i da, kako su rekli, nisu imali informaciju da postoji poternica protiv njega.

Bivši makedonski premijer je iz Albanije izašao 11. novembra u 19.11 časova preko graničnog prelaza Božaj, gde je policiji pokazao makedonsku ličnu kartu.

On je iz zemlje izašao kao putnik u automobilu registarskih oznaka CD1013A, koji je vlasništvo mađarske ambasade u Tirani, saopštila je policija.

Interpolova poternica za Gruevskim raspisana je dva dana pošto je on napustio Albaniju, tačnije 13. novembra u 19.35 sati, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore saopstilo je večeras da je bivši makedonski premijer Nikola Gruevski 11. novembra ušao u Crnu Goru i istog dana izašao iz te zemlje.

„Povodom navoda koji su objavljeni u medijima, kao i interesovanja medija za ovo pitanje, a koji se odnose na to da je bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski ušao u Crnu Goru 11. novembra 2018. godine, radi istinitog informisanja javnosti obaveštavamo vas sledeće:

Nikola Gruevski je ušao u Crnu Goru navedenog dana i istog dana je izašao iz Crne Gore“, navodi se u saopštenju MUP-a CG.

U saopštenju se navodi i da je crnogorska policija u ovom slučaju „u potpunosti ispoštovala zakonske procedure“.

Iako ostaje nejasno kako je Gruevski iz Crne Gore stigao u Mađarsku, makedonski mediji javljaju da je on iz Crne Gore ušao u Srbiju, a odatle otišao u Mađarsku.

Mađarske vlasti potvrdile su ranije da je Gruevski zatražio azil u Mađarskoj.

Gruevski, koji je u Makedoniji osuđen na dve godine zatvora zbog navodne zloupotrebe službene dužnosti pri odlučivanju da kupi blindirani „mercedes“, čime je oštetio budžet za 600.000 evra, oglasio se u sredu iz Mađarske.

Makedonsko javno tužilaštvo je pokrenulo predmet o begu bivšeg premijera, a iz tužilaštva kažu da postoji sumnja da su određene osobe, zloupotrebivši položaj i ovlašćenja, omogućile osuđeniku Gruevskom nelegalno napuštanje Makedonije.

Mađarska vlada saopštila je da Budimpešta nema nikakve veze sa izlaskom Nikole Gruevskog iz njegove zemlje i navela da je bivši makedonski premijer pokušao da zaraži azil u mađarskom predstavništvu van Makedonije.

Bugarsko Ministarstvo pravde saopštilo je danas da bivši makedonski premijer Nikola Gruevski nije bugarski državljanin, negirajući na taj način pisanje pojedinih medija da je on u Mađarsku, gde je zatražio politički azil, doputovao sa pasošem Bugarske.

„Nikola Gruevski nije bugarski državljanin i nije podneo zahtev za bugarsko državljanstvo. Gruevskom nije izdat bugarski pasoš od Ministarstva unutrašnjih poslova Bugarske“, navodi se u saopštenju.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More