Izložba o ocu Maje Gojković izazvala buru na društvenim mrežama

FOTO TANJUG / JAROSLAV PAP /
484

NOVI SAD – U novosadskoj Galeriji likovne umetnosti večeras je otvorena izložba „Advokat Mita Gojković: 1958 – 2003 – 2018…“, a posetioci će do 30. novembra moći da pogledaju arhivsku građu koju je skupio novosadski advokat tokom višedecenijske karijere.

Sve ovo ne bi bilo toliko zanimljivo da se ne radi o izložbi posvećenoj ocu aktuelne predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković, čija je najava na društvenim mrežama izazvala ozbiljnu buru.

Sa jedne strane su oni koji je osporavaju, jer je u najmanju ruku, kako kažu, reč o „bezobrazluku i primitivizmu“, dok drugi, pre svega njeni autori, kažu da je reč o zanimljivoj istorijskoj građi i porodici.

Očekivano, na udaru kritika bila je i sama Gojkovićeva, koju jedan deo javnosti smatra u odgovornom za ovu „neuobičajenu“ izložbu.

Međutim, nadležni u novosadskoj galeriji kažu da ta izložba „predstavlja svedočanstvo o advokatima koji su svojim radom ostavili trag u toj profesiji u drugoj polovini 20. veka u Novom Sadu i Vojvodini“.

Prema njihovim rečima, „u nimalo lakim vremenima, kada je advokatura kao nezavisna i samostalna profesija bila na ispitu, advokati su pristupom kojim su stalno i iznova u svakom postupku dokazivali da postoje isključivo zbog građana i svojih klijenata, kao poslednji branioci njihovih prava zagarantovanih Ustavom i zakonima, ostavili dubok trag“.

Direktor Galerije Mileta Poštić kaže za „Blic“ da je izložba o čuvenom novosadskom advokatu Miti Gojkoviću organizovana u saradnji sa beogradskim Muzejom istorije Srbije.

„Autori su pokušali da dočaraju kako je izgledala Gojkovićeva kancelarija i tamo će posetioci moći da se upoznaju sa bogatom dokumentacionom građom koja sadrži predmete kojima se bavio čuveni advokat i da pomoću fotografija vide sa kim je sarađivao, a to su sve poznata imena novosadske advokature tog vremena: Stevan Rončević, Tomislav Milić, Đorđe Veber, Fedor Kolesar, Oliver Novaković, Milorad Botić i mnogi drugi“, objašnjava Poštić.

Dodaje i da će posetioci imati priliku da vide i neke lične Gojkovićeve predmete kao što su satovi, vozačka dozvola, indeks i brojne porodične fotografije.

To za „Blic“ potvrđuje i autorka izložbe i direktorka Muzeja istorije Srbije Dušica Bojić, koja kaže da se ona kao istoričar bavila genealogijom jedne srpske porodice i jedne profesije, u ovom slučaju advokature. Kaže i da je slične izložbe i ranije priređivala.

„Poznajem predsednicu Skupštine Srbije, ali znam i da je njeno poreklo veoma interesantno. To se poklopilo sa jubilejom (60 godina) advokatske kancelarije Gojković, kao i polaganjem advokatskih zakletvi još sredinom 20. veka“, priča ona.

Na izložbi će, kaže, moći da se vide najrazličitije stvari kada je reč o advokaturi, od toga kako je izgledao rad advokatskih pripravnika, šta su morali da rade, kako je izgledao pripravnički staž… Biće tu i druge dokumentacije, fotografija, ali i predmeta koje su nekada koristili u radu, kako je izgledala advokatska kancelarija tog doba, i to ne samo advokata Mite Gojkovića, već i drugih.

„To je izložba klasičnog tipa, sa retrospektivom u radu vojvođanskih advokata od druge polovine 19. veka na ovamo. Veoma je neobična i interesantna“,  priča autorka izložbe.

Na pitanje da li očekuje kritike, s obzirom na to da je Gojkovićeva aktuelna predsednica parlamenta, a da je izložba posvećena upravo njenom ocu, ona navodi da je sve podložno kritikama.

„Nisam se bojala kada sam radila i neke druge izložbe i stvari, pa zašto bi se bojala kritika na račun ove izložbe. Ovde je reč o istorijatu jedne porodice i advokatske profesije u Novom Sadu u Vojvodini. Bojim se jedino loših ljudi“, kaže Bojić.

Otvarajući izložbu, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković poručila da je to omaž advokatskoj profesiji u 20. veku u Vojvodini.

„Kroz priče o radu Mite Gojkovića i njegovih kolega Stevana Romčevića i Tomislava Milića, doajena advokature Novog Sada, ali i bivše Jugoslavije, ova izložba svedoči o vremenu u kom za advokate nije bilo malih i velikih slučajeva, jer su braneći svoje klijenta branili i princip da je pravda jednaka za sve“, rekla je otvarajući izložbu Gojković.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More