Incident tokom komemoracije ubijenim ustašama u Blajburgu, reagovala i policija

Foto/Tanjug/AP/Darko Bandić
63

Novinara nemačkog dnevnog lista Frankfurter Rundšau Danijela Majića fizički su napali posetioci blajburške komemoracije, i to nakon što ga je desničar Velimir Bujanec pljunuo dva puta, prenose Novosti.hr.

Majić, novinar hrvatskih korena, je česta meta nove ustaške desnice na društvenim mrežama zbog istraživanja njihovih aktivnosti u Nemačkoj.

Kako je rekao, napad na njega dogodio se kod spomenika ustaškim vojnicima.


„Sve je počelo kad me prepoznao Ante Udbinac, čovek u Bujančevoj pratnji. Prišao mi je i otpočeo cinični razgovor… Sam Bujanec nije ništa rekao, ali me je pljunuo dva puta. Potom su me i ostali počeli vređati“, ispričao je Majić.

Prema njegovim rečima, u tom trenutku okružilo ga je najmanje 12 Bujančevih istomišljenika, a možda i više.

„Da nije bilo policije u blizini, verovatno bi sve skupa završilo puno gore“, rekao je Majić, kojeg su policajci uz povike rulje odveli sa strane, i pustili nakon što su shvatili da je novinar i da nije nikoga napao, nego da je napadnut.

U zadnjih godinu dana Majić je u nekoliko navrata pisao o gostovanju Bujanca i drugih političkih ekstremista iz Hrvatske u crkvenim prostorijama hrvatske zajednice u Nemačkoj.

Zahvaljujući njegovim tekstovima, Biskupija Majnc je zabranila političke skupove na takvim lokacijama, navode Novosti.hr.

Zbog toga ga je Bujanec u etru više puta okarakterisao kao jugokomunističkog neprijatelja Hrvata.

Ante Udbinac, koji je prepoznao Majića i tako inicirao verbalni i fizički napad, je hrvatski emigrant u Nemačkoj.

U Blajburgu, u Austriji, juče je održano 74. po redu odavanje pošte pripadnicima ustaških formacija ubijenim na području tog mesta blizu slovenačke granice neposredno po okončanju Drugog svetskog rata. Istovremeno je održan i protest antifašista u Blajburgu.

Portparol koruške policije Rajner Dionisio izjavio je da je na samom kraju komemoracije u Blajburgu došlo do incidenta kada je jedan muškarac podigao ruku u nacistički pozdrav.

Muškarac koji je u subotu uhapšen u Blajburgu zbog nacističkog pozdrava dobiće zabranu boravka u Austriji, najavljeno je iz policije.

Radi se o 48-ogodišnjem državljanu Hrvatske, koji je, na kraju skupa na Lojbaškom polju, podigao ruku u znak nacističkog pozdrava.

Policija ga je odmag uhapsila i prebacila u zatvor u Klagenfurt, kazao je agenciji APA portparol policije pokrajine Koruška Rajner Dionisio.

On je najavio da će, nakon zaključenja postupka vezano za nacistički pozdrav, protiv njega biti izrečena zabrana boravka u Austriji.

„Čim izađe iz zatvora mora odmah napustiti Austriju“, objasnio je Dionisio.

Policija je ove godine posebnu pažnju posvetila zabranjenim ustaškim simbolima, pošto je od 1.marta počela primena nove liste zabranjenih simbola među kojima su i ustaški.

Izvor Tanjug,Infobrif.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More