Da li znate u kojim gradovima u sveta ima najviše Srba?

FOTO: Wikimedia Commons
117

Srpski jezik govori se u različitim krajevima sveta, a u pojedinim grupe naših zemljaka nisu male.

Nije neobično kada u centru Beča, u Marijehilfer štrase čujete stariju gospođu kako gunđa na našem jeziku.

Lako možete da nabasate i na Srbina usred Istanbula, koji će biti presrećan da sa vama malo osveži znanje srpskog, iako je bar treća generacija koja živi u Turskoj.

Neki od gradova u kojima su Srbi velika zajednica:

FOTO: Wikipedia
Čikago, SAD

Mada Srbi preteruju sa tim da ih u Čikagu ima milion, i prvi je na umu kao naš grad na američkom kontinentu, nije ni problem pronaći zemljaka, sa skoro 200.000 prijavljenih prema informacijama na poslednjim popisima.

FOTO: Pixabay
Istanbul i Bursa, Turska

U Turskoj zapravo živi čak devet miliona ljudi srpskog porekla, a čak tri miliona je u Istanbulu, podaci su sa “Vikipedije”.

FOTO: Pixabay

Ukoliko pitate Turke koje gradove bi trebalo da obiđete, pretpostaviće da je Bursa zanimljiva opcija: “To je grad pun Srba.”

Četvrti grad po broju stanovnika u Turskoj čuven je po ljudima koji su došli iz balkanskih zemalja i mentalitet u ovom gradu je tako i obojen.

FOTO: Flickr
Beč, Austrija

Posle Austrijanaca, u Beču živi najviše Srba, naveo je Tanjug podatke iz bečkog Statističkog godišnjaka. U 2015. godini, stanovništvo Beča činili su državljani 181 države, a nakon Austrijanca (72,6) u austrijskom glavnom gradu je najviše državljana Srbije (4,1). Slede Turci, Nemci, Poljaci i Rumuni.

FOTO: Wikimedia Commons
Toronto, Kanada

Većina kanadskih doseljenika su ekonomski migranti, a u ovoj zemlji pretpostavlja se da ima oko 300.000 Srba, a čak trećina je, prema poslednjim popisima, u Torontu.

FOTO: Wikimedia
Sentandreja, Mađarska

Srbi su se u varošicu na Dunavu naselili bežeći od Turaka. Vlast u Sentandreji dugo su držali Srbi, čak i kada su bili u znatnijoj manjini. Od osam hiljada koji su 1690. godine praili Arsenija III Čarnojevića, ostalo je samo nekoliko desetina, ali u mestašcu je mnogo srpskih uspomena. Saborna crkva u Sentandreji je glavni i najeveći pravoslavni hram u njoj.

Izvor Srbija danas
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More