Svi ministri iz Štraheove stranke podneli ostavke

Foto: Tanjug/AP Photo/Michael Gruber
76

BEČ – Nakon najave austrijskog kancelara Sebastijana Kurca da će predsedniku Austrije Aleksanderu van der Belenu predložiti smenu ministra unutrašnjih poslova Herberta Kikla, Slobodarska partija (FPO), kojoj pripada ministar, najavila je povlačenje svih svojih članova u vladi.

Kao što je ranije najavljivano da će, ako Kurc bude smenio Kikla svi ministri iz FPO podneti ostavku, to je večeras i potvrđeno iz stranke.

Ta odluka doneta je na sednici Predsedništva stranke, održanoj u popodnevnim satima.

Novi lider FPO Norbert Hofer rekao je da će se iz vlade povući on sa mesta ministra infrastrukture i saobraćaj, šefica diplomatije Karin Knajsel, ministar odbrane Mario Kunasek, ministarka za socijalna pitanja Beate Hartinger-Klajn, državni sekretar Hubert Fuks.

Istovremeno je ukazao da će članovi FPO obezbediti urednu primopredaju vlasti.

Austrijski kancelar Kurc je već najavio da će članove vlade iz FPO zameniti ekspertima ili visokim državnim službenicima, koji će predvoditi te resore do prevremenih izbora.

Premijer je najavio u više navrata da Kikl, koji je član FPO, a u vreme kada je snimljen video materijal bio generalni sekretar „slobodaraca“, ne može da vodi istragu u ovom slučaju.

Kurc je rekao i da bi smatrao ispravnim da je sam Kikl ponudio ostavku kako bi omogućio detaljnu istragu mogućeg ilegalnog partijskog finansiranja.

FPO je odbila da se Kikl povuče s mesta ministra unutrašnjih poslova i najavila da će svi članovi vlade iz te stranke u slučaju njegove smene dati ostavku.

Nakon najave kancelara Kurca da će predložiti njegovo razrešenje, Kikl je uzvratio da će podneti zahtev da se šefu austrijske vlade izglasa nepoverenje u parlamentu.

„Razum vam kaže da je relativno teško od nekog zahtevati poverenje ako je on upravo rekao da u vas nema poverenje“, kazao je Kikl agenciji APA.

On je rekao i da nema razumevanje za argumente Kurca za njegovo razrešenje.

Naime, Kurc je kazao da Kikl ne može da bude na čelu Minsitarstva unutrašnjih poslova koje treba da sprovede istragu u vezi mogućeg ilegalnog finansiranja Slobodarske partije (FPO) čiji je član, a čiji je generalni sekretar bio.

Kikl, međutim, tvrdi da kao generalni sekretar nije imao nikakve veze sa finansijama stranke, a ne prihvata ni argumentaciju da bi i drugi „slobodarci“, ako bi se našli na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova, mogli da ugroze istragu.

Kurc je ponovio da FPO nikako da shvati dimenziju skandala koja je pogodila tu stranku, a time i vladu.

Takva vlada, primetio je, treba da vodi Austriju do prevremenih izbora, koji će se biti održani u septembru.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More