Inicijativa “Digitalna Srbija”: Naša zemlja jedina iz regiona na uglednom svetskom izveštaju o startap ekosistemima

Foto: pixabay
197

Američka organizacija “Startup Genome” je nakon 10 godina procenjivanja startap ekosistema širom sveta ove godine u najrelevantniji svetski izveštaj u toj oblasti po prvi put uvrstila i Srbiju, kao jedinu državu u ovom delu sveta. Istraživanje je pokazalo da su stručni i pristupačni kadrovi, gejming i blokčejn tehnologije glavni aduti domaćeg startap ekosistema, a domaći startapovi koji su analizirani objedinjeni su u ekosistem definisan kao Beograd-Novi Sad, piše Blic.

Razvoj uspešnih međunarodnih inovativnih kompanija je posledica više različitih faktora, među kojima su dobro tehničko obrazovanje koje postoji u srpskim gradovima, kao i dugogodišnja okrenutost domaćih IT biznisa ka klijentima iz razvijenih zemalja – izjavila je programska direktorka Inicijative “Digitalna Srbija” zadužena za startap ekosistem Zoja Kukić.

Istraživanje Inicijative “Digitalna Srbija”, organizacije koja oko ideje o digitalnoj transformaciji društva u Srbiji okuplja više od 25 organizacija i kompanija iz najrazličitijih privrednih sektora, sprovedeno je uz podršku Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj i UNICEF-a.

-Između ostalog, IT ima izrazito visok izvoz, i logično je da su ljudi u ovoj branši uveliko bili uvedeni u svetske trendove, a potom i prepoznati na svetskom tržištu. Očekujemo da će to što smo se našli na ovoj mapi privući i neke druge relevantne međunarodne institucije da pomognu razvoju ovog sektora, kao i investitore da traže startape u koje bi ulagali i u našoj zemlji – navela je Kukić.

U PRVOJ FAZI RAZVOJA

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More