Vučić o austrijskom skandalu: Ruše se svi principi, zamislite da se tako nešto dogodilo u Srbiji?!

FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL
167

NOVI SAD – Predsednik Aleksandar Vučić ukazao je danas da su snimci Hajnca Kristijana Štrahea, doskorašnjeg austrijskog vicekancelara i lidera Slobodarske partije (FPO), otvorili mnoga pitanja i da ta afera pokazuje da se sve ruši u savremenom svetu, sve postavke koje smo do skora imali.

Vučić je, upitan šta misli o događajima u Austriji i i kako će se to odraziti na podršku koju je Štrahe pružao Srbiji, po pitanju KiM, a i inače, ukazao da je partija koju on vodi uvek bila u Evropskoj narodnoj partiji (EVP) i da je sarađivala sa Sebastijanom Kurcom i njegovom Narodnom partijom, a ne sa Štraheovom strankom.

„Štrahea sam sreo dva ili tri puta u životu. U svakom slučaju, uvek je podržavao Srbiju”, rekao je.

“Ovo je užasan snimak i sadržaj, ali se u vezi toga postavlja nekoliko pitanja“, ukazao je Vučić, ocenjujući da je afera Štrahe još jedan pokazatelj da se do sada važeći principi u svetu ruše, poput odnosa prema globalizaciji i tržišnoj ekonomiji – do snažne pojave Kine na tom tržištu.

Vučić je podsetio da smo do 2016, do kada se predsednik Kine Si Ðiping nije pojavio u Davosu i kada je preuzeo ulogu lidera globalizacije na sebe, slušali da je globalizacija, tržišna ekonomija, liberalizam najbolje stvari koje je svet mogao da doživi i da za to treba da se bori.

„Kako je Kina preuzela ulogu lidera koji bi želeo da učetsvuje u provođenju tržišnih principa do krajnih granica liberalne ekonomije i svega drugog, od tada je krenula promena politike u zapadnoj hemisferi i svi principi za koje smo se zalagali 70 godina uopšte ne važe. Tržišna privreda, ako je Huavei uspešna kompanija, ođednom više ne važi…Pusti tržišnu privredu!…Sada ćemo da budemo protiv pobednika na tržištu. Naći ćemo način kako sebe da zaštitimo i tržište nije važno“, kritikovao je on.

Tako i afera Štrahe, kaže, uz sav užas koji smo mogli da čujemo i vidimo u video snimcima, otvara neka važna pitanja koja niko nije postavio.

Prema njegovim rečima, jasno je da su to snimale zapadne službe, a ne austrijska.

„Možda je austrijska služba imala neka saznanja, ali svakako ovo nije radila. Moje je pitanje, a i svačije bi bilo, koje su zapadne službe to radile i po nalogu kog suda i tužilaštva su delovale na tuđoj teritoriji. Koje su ”sestrinske” službe bile uključene u obavljanje tog posla“, upitao je on.

Takođe, dodaje, postavlja se pitanje ko je odlučio da se dve godine ne goni neko ko je možda počinio krivično delo, već da se snimci emituju kada nekom to politički odgovara.

„Zašto se kršilo pravo na privatnost, i sve konvencije o ljudskim pavima. Zamislite da se tako nešto dogodilo u Srbiji. Zar mislite da ne postoje razni snimci koji mogu da budu iskorišćeni za razne strane? Verujte mi, iznenadili biste se… Je l” su korišćeni u poslednih šest godina? Nijedan. Naši ljudi dobro rade svoj posao, rade ga profesionalno, a ne ovako neprofesionalno kao neke zapadne službe“, podvukao je Vučić.

Istakao je da su sva elementarna prava pogažena u ovoj aferi, uz nespornu činjenicu da se Štrahe i drugi akteri užasnog događaja ne mogu osloboditi odgovornosti.

„Da to uradite sedam dana pre izbora za Evropski parlament, da direktno koristite snimke tajne službe pred neke izbore…? Zamislite da mi tako nešto koristimo pred izbore. To je užas“, konstatovao je on.

Vučić je ponodvio da se sve oko nas ruši i da moramo sebe dobro utemljimo i postavimo, dobro da guramo da Srbija ide napred, da kod nas svi demokratski procesi teku mirno, da kod nas nema uhapšenih političkih protivnika, ni onih koji protestuju na bilo koji način, da zemlja napreduje, otvaramo autoputeve, opremamo policiju i vojsku, da budemo u stanju da povećamo penzije i plate, kupujemo zlato i jačamo zemlju.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More