Sud odbio zahtev Kapetana Dragana za uslovno puštanje na slobodu

FOTO: YouTube/Printscreen/Al Jazeera Balkans
397

Županijski sud u Varaždinu odbio je zahtev Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao Kapetan Dragan, za uslovno puštanje na slobodu. Vasiljkovića je sud u Splitu proglasio krivim zbog ratnog zločina i kažnjen je zatvorom od 13 godina i šest meseci, prenosi Danas.

Kaznu služi u Lepoglavi. Zamenik županijskog državnog tužioca na ročištu je rekao da nema mesta odobravanju uslovnog otpusta zatvoreniku i predložio da se predlog odbije.

Sud je u obrazloženju između ostalog naveo da je zatvorenik urednog ponašanja ali da iz izveštaja Centra za dijagnostiku proizlazi da zatvorenik negira da je počinio krivično djelo, a kaznu smatra nezasluženom, što ukazuje da svrha kažnjavanja nije ostvarena. Zatvorenik je nekritičan i nije došlo do promene njegovog ponašanja nakon počinjenog krivičnog dela, zaključio je sud. Na sednici o odlučivanju o uslovnom otpustu, Vasiljković je video vezom dao saglasnost za podnošenje predloga i nije želeo ništa da doda.

Njegov advokat je istakao da je ispunjen uslov za uslovni otpust s obziom da je Vasiljković izdražao devet desetina kazne, Vasiljkovićev advokat je istakao da pri donošenju odluke treba imati u vidu da se odlučuje o osobi Draganu Vasiljkoviću, a ne o „kapetanu Draganu“. Zamenik državnog tužioca u Varaždinu naveo je da su u sudskoj praksi brojni primeri odbijanja uslovnog otpusta zatvorenicima koji su uspešno sprovodili programe na izdržavanje svojih zatvorskih kazni i da se u ovom slučaju radi o zatvoreniku koji prema podacima iz spisa svoju kaznu smatra nezasluženom i izražava skepticizam prema pravosudnom sistemu Hrvatske.

Vasiljković je osuđen zbog ratnog zločina u kninskoj tvrđavi i pri napadu na Glinu, dok je zbog nedostatka dokaza na splitskom sudu oslobođen optužbe da je naredio ubistvo dvojice nepoznatih zarobljenih hrvatskih vojnika u februaru 1993. u Bruškoj kraj Benkovca, prenosi portal 24. sata. hr. Kapetan Dragan, koji ima srpsko i australijsko državljanstvo, uhapšen je pre 12 godina u Australiji gde je živio pod lažnim imenom i bio trener golfa. U julu 2015. izručen je Hrvatskoj, a od početka je negirao krivična dela koja su mu stavljena na teret i tvrdio da su svedoci dali lažne iskaze.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More